En mardröm för många mäklare är att vägg i vägg med deras kontor öppnar det upp en nyexaminerad mäklare, som man inte är speciellt orolig för eftersom hen är helt ny i yrket och själv har man ju arbetat 25 år i branschen och har ett stort nätverk. Den här nya mäklaren har dock ett beteende som skaver lite eftersom hen är på kontoret redan halv sju på morgonen och bjuder alla på gratis kaffe som går förbi på väg till jobbet.

Hen är också galet aktiv på sociala medier och syns varje dag på Linkedin, Facebook och Instagram där hen ger tips till alla som ska köpa och sälja hus och lägenheter. Man förstår ju inte hur hen har tid för det är nya inlägg varje dag. Hen som inte ens har någon erfarenhet och är helt ny i branschen! Hen borde veta sin plats och lugna ned sig lite, för så märkvärdig är hen inte!!

Varje kväll som hen inte har visningar så är det öppet hus med gratis kurser till alla som ska sälja – i hur man fixar till sin lägenhet/hus så att man får ut högsta pris när man säljer. På luncherna har hen köparluncher då hen bjuder köpare på lunch samtidigt som hen ger tips på vad man skall tänka på när man köper och hur man förhandlar räntor med sin bank.

Tänk om hen också startar varje morgon med att skriva ned sina viktigaste mål – och nummer ett är att ta alla dina kunder, vilket innebär att hens möjligheter att lyckas ökar med 2 000 procent. Utöver det läser hen om försäljning en timme om dagen vilket gör att hen tripplar sin försäljning varje år, enligt Harvard Business School.

När hen sedan väljer att arbeta två timmar varje dag med att ringa kallt till kunder i närområdet, innebär det att hen också aktivt bearbetar det som tidigare var dina potentiella kunder 60 hela arbetsdagar varje år!

Är du beredd på att det här kan hända redan i morgon!

Vad gör du varje dag för att visa att det inte är värt jobbet att börja konkurrera med dig – utan smartare att göra det i en annan stad än din?

Mikael Arndt. BILD: Therese Johansson

Mikael Arndt är en av grundarna till Arndt’s Sales Acacemy och ses som en av Sveriges främsta föreläsare när det kommer till försäljning.

Ta hjälp av våra experter! Frågor och svar publiceras i tidningen och på webben. Mejla dina funderingar till info@maklarvarlden.se.