Varannan storstadsbo i Stockholm, Göteborg och Malmö är aktiva på bostadsmarknaden, och 43 procent planerar att köpa en bostad inom de närmaste tre åren.
Det visar en ny undersökning av Nordr, före detta Veidekke.

De 50 procent som enligt undersökningen är aktiva letar efter en bostad genom att gå på visningar, surfa på bostadsannonser eller har träffat en säljare det senaste året. En av fem har dessutom närmare planer än så – att köpa det kommande året.

– Det är en hög siffra som visar att det finns en fortsatt stark efterfrågan, där pandemin och hemarbete faktiskt kan ha drivit på längtan efter att byta till nytt och/eller större boende, säger Nordrs koncernchef Baard Schumann i en kommentar.

Han tror att bostadsmarknaden kommer att hålla sig stark i storstadsområdena även om prisuppgången sannolikt dämpas. Att företagen nu möter kunderna där de vill vara är också en fördel.

– Vi satsar på fortsatt utveckling av digitala kanaler, där den som vill snart också kan köpa sin bostad helt digitalt. Men viktigast är nog att inser att vi inte säljer bostäder, utan erbjuder trygghet när människor gör sitt livs största investering.

Samtidigt är många oroliga för att inte få lån till köpet. Av de aktiva är runt hälften ganska, mycket eller extremt oroliga för att banken ska neka.

– Här har vi ett stort problem på den svenska bostadsmarknaden. I Danmark kan man låna räntefritt de kommande tjugo åren och i Norge finns en rad olika sätt att finansiera sitt bostadsköp som ännu saknas i Sverige. Det är ett problem som vi gärna diskuterar med banker och politiker, så att vi öppnar bostadsmarknaden även för dem som vill köpa sin första bostad, säger Baard Schumann.