Vi vill att folk ska välja oss för att vi gör ett bra jobb, inte för att banken är en gemensam nämnare. Störst är inte alltid bäst.”

Maria Bratting. BILD: Bratting Mäklarbyrå

Bratting Mäklarbyrås facebooksida är otroligt populär och man har – enligt byrån själva – oftast mer besökare där än Hemnet, på grund av byråns inriktade marknadsföring.

Hemnet är den största bostadssajten, så självklart ska kundens bostad finnas även där. Men sist, men inte minst, finns såklart objekten på vår snygga hemsida, säger byråns grundare, Maria Bratting.

Undertecknad satt en eftermiddag och surfade runt bland boannonserna på nätet. Inte för att byta bostad utan för eventuellt hitta nåt spännande att berätta om för er läsare. Och plötsligt var det nåt som stack ut. En rolig rubrik hos en liten byrå. Varför inte slå en signal och kolla…tänkte undertecknad och letade fram mobilen.

I en annan mobil svarade en pigg röst att hon mycket riktigt hette Maria Bratting och att hon tillsammans med sina kontorshundar och mäklarassistenten Emma Käll hjälper Skövdeborna att sälja och köpa boenden.

Dina bo-annonser sticker ut och du har glimten i ögat. Berätta hur du gör för att få till det.
Det är min nisch, jag vill vara jag, personlig med lite humor. Jag tycker själv att många beskrivningar är tråkiga. Jag vill att folk ska komma ihåg och helst dra lite på munnen när de läser mina beskrivningar. Så jag lägger mycket tid på mina objekt. Våga sticka ut är nog nyckelordet. Jag försöker tänka lite tvärt om. Ja, min mamma blev gråhårig tidigt, säger Maria Bratting.

Haha, spännande! Berätta mer om vem du är och anledningen till att du startade en egen mäklarbyrå – och när du gjorde det?
Jag är en galet envis person med ett stort driv. Jag älskar att träffa nytt folk och alla nya händelser det för med sig. Jag är också en rätt nyfiken person och brinner för mitt jobb, där jag ena dagen blir bjuden på torkat godis (det var inte gott, det var torkad fisk med inälvor kvar) från Brasilien av en gammal dam som jobbat med utsatta barn och andra dagen jagad av gäss på en värdering.

Maria Bratting är beviset på att man som mäklare älskar att aldrig veta hur nästa dag blir. Och för cirka ett och ett halvt år sedan tog hon klivet.

Jag vill bara ägna mig åt att mäkla. Inte förmedla lån, elbolag eller försäkringar. Göra det jag brinner för på mitt vis. Känslan när man får in ett objekt när fyra mäklare till varit ute slår allt.

Så fördelarna med att vara fristående är att du bestämmer själv?
Ja, så kan man säga. Friheten är värd mycket.

Berätta lite mer om byrån, hur många jobbar där, var ligger den?
Som jag sa är vi två stycken i nuläget. Min fantastiska assistent Emma Käll, som är en klippa och så jag. Sedan är det mina tre kontorshundar som förgyller dagarna. De är faktiskt riktiga k(h)undmagneter. Folk stannar och hälsar på dem och efter en stund är vi igång och pratar boende. Kontoret ligger i superfina lokaler i Vasastan i Skövde där det är lättare att parkera än i city. 

Hur ser det ut på kontoret?
Det är ljusa härliga lokaler med en supermysig vinkällare där vi med jämna mellanrum kör vin-, champagne- och whiskyprovningar. Vi har även konstutställningar och den gemensamma nämnaren är att man ska vara från Skaraborg. Vi har jätteduktiga lokala förmågor och får träffa massor med underbara människor.

Hur funkar det ekonomiskt att ha ”egen låda”, vilka är de största utmaningarna? 
Det är mycket tuffare än vad man tror och den största utmaningen just nu är om jag eller min anställd skulle bli långtidssjukskrivna. Det är många för- och nackdelar jämfört med att vara anställd. Är du sjuk (inte nu i pandemitiderna så klart) så tar man en mäklargrogg (Ipren och Nocco) och kämpar sig igenom dagen, istället för att ta igen sig hemma som man kanske gjort som anställd. Man jobbar inte 40 timmar i veckan utan kanske 60-70 timmar.

Vilka är kunderna och dina samarbetspartners? 
Mina kunder är i alla åldrar och vi har alla slags olika klienter. Gällande samarbetspartners så försöker jag jobba med lokala firmor och helst duktiga småföretagare. Det är viktigt för mig.

Hur ser konkurrensen ut i ditt mäklarområde? 
Den är stentuff, men det är bra med konkurrens. Då måste man tänka utanför boxen.

På din hemsida berättar du hur en riktigt bra mäklare ska vara, till exempel att man ska vara lokal och fristående. Kan du här berätta hur man absolut inte bör vara?
Man ska inte bara se kunden som en kortsiktig affär, utan vårda kontakten. Att man lyssnar och inte bara pratar är också viktigt. Naturligtvis ska man inte ha näsan i vädret utan vara ödmjuk. 

Hur ser jobbet ut som egen när det kommer till hur du förbereder dig, marknadsför dig, ordnar visningar och lite annat smått och gott som läsarna som i huvudsak är mäklare kan ha nytta av att veta?
Den största skillnaden jämfört med att vara anställd är att det är JAG som är varumärket. Marknadsföring är ju superkul, du kan hitta på vad som helst. I våras köpte vi massor med blomsterplantor och delade ut i värsta pandemin, och flera berättade sedan hur uppskattat det var. 

Maria Bratting säger också som svar på frågan att man ska tänka med hjärtat:
Det handlar om hitta på roliga saker, som till exempel tävlingar via media och skapa nyfikenhet. Vi körde korvgrillning på en visning som jag tror hela Skövde pratade om. Kanonreklam och både billigt och uppskattat. Våga vara en icke traditionell mäklare med ett j-kla  driv. Visa att det visst går utan stora varumärken. Efter pandemin tror jag folk kommer söka sig ännu mer till personlighet och små företag. När det är lite motigt, växla ner och kör ännu hårdare.

Just det, hur har det fungerat att mäkla i år med tanke på pandemin, hur har affärerna gått? 
Det har varit väldigt varierande. Ibland när det normalt är lugnare så har det varit fart och tvärt om. Nu ser vi att man får bra betalt för fristående objekt. Känns som det lättat i höst, men vi får se vad som händer nu med de nya restriktionerna. 

Hur ser byrån ut om tre år, vilka är dina strategier och mål?
Mitt mål om tre år är att vi är två härliga mäklare. Vi ska ha ännu roligare, vara ännu duktigare och ge det lilla extra ännu mer. Tycker man att det är kul så kommer mycket automatiskt. 

Några tips till andra i branschen som vill starta eget?
Våga! Våga! Våga! Alltså, våga köra på dina idéer. Var inte en i mängden. Bara döda fiskar följer strömmen. Går det åt skogen så har du försökt, och ta med dig det i livet som en ny lärdom. Ha lite skinn på näsan. 

FAKTA
Namn: Maria Bratting.
Hur gammal är du? 47 år.
Hur gammal känner du dig? Som 25 år.
Hur många gånger har du flyttat? Sju.
Var och hur bor du i dag? I Skara i en bostadsrättslägenhet.
Hur ser ditt drömboende ut? Ett hus nära vattnet.
Familj: En son och tre hundar.
Vad har du för fritidsintressen? Vara ute i skog och mark med mina hundar, paddla kajak och åka slalom.
Vad ville du bli när du var liten? Traktorförare.
Vilka fler yrken än mäklare har du provat på? Inom äldreomsorgen, fastighetsskötare, väktare och ordningsvakt.