Marcus Ljungdahl på Alicia Edelman Fastighetsmäkleri blev inte fotbollsproffs, eller bankman, inte heller tog han över familjens begravningsbyrå.
När mäkleriet korsade hans väg visade det sig att han var väldigt bra på det, även om han sett till att ha en backup-plan för karriären – som ståuppare.

Från Mellerud i Dalsland via civilekonomstudier i Hongkong och Karlstad och en tänkt bankkarriär snubblade Marcus Ljungdahl in på mäklaryrket tack vare flickvännen han träffade som studerade till just det i Karlstad.

– Det var då jag började umgås med mäklare, sen blev det så att vi båda började på en större byrå här i Stockholm – jag som ekonom och hon som mäklare. Jag hade ju fått smak för yrket och fick chansen att läsa några kurser på FEI samtidigt som jag jobbade. Kom på att det passade mig då jag är väldigt tävlingsinriktad och att det är en bransch där man kan gå från noll till hundra på något år. I de flesta andra jobb krävs fleråriga karriärstegar innan man kan leverera och nå toppen.

– Jag jobbade 120 procent och pluggade 100 procent i ett år och i efterhand fattar jag inte hur jag orkade, men det var en bra språngbräda eftersom jag redan var van att jobba mycket när jag blev klar.

Å andra sidan har han alltid jobbat mycket, eftersom man som han säger ”inte kan göra så mycket annat i Mellerud”. Team Sportia, Dalslands sparbank och Hemköp är några arbetsplatser som sett Marcus Ljungdahl komma och gå.

Men vad drömde du om att bli när du var liten?
– Min familj kommer ju från en ganska speciell bransch i och med att farfarsfar, farfar och pappa har drivit en begravningsbyrå i hundra år… men jag var nog ganska säker på att jag inte ville göra det. Jag ville bli fotbollsproffs, men det gick ju inte när jag jobbade varannan helg på Hemköp. Men sen växte det fram att jag gillar företagsamhet, så därför blev det ekonomi.

Att det går bra för Marcus Ljungdahl är ingen överdrift. Han har flera toppnoteringar på Hittamäklare och blev i våras utsedd till Sveriges mest transparenta mäklare 2019 som Mäklarvärlden skrev om här, och 2018 till Stockholms mest rekommenderade mäklare.

Vad är hemligheten Marcus?
– Att vara tillgänglig, transparent och få en bra social kontakt med kunderna. Den andra hemligheten är nog att ha en väldigt förstående sambo. Sara är ju själv mäklare och vet vilken insats som krävs för att nå toppen.

Nu, hos Alicia Edelman, säljer han framförallt lägenheter i Stockholms innerstad. Vasastan, Gärdet och Hjorthagen. Men:

– Vi har ingen områdesbegränsning på byrån. Jag har sålt i hela Stockholm och när jag sålde på Vaxholm så hittade jag knappt dit första gången, men det gick jättebra.

Alicia Edelman är hans egen byrå, startad 2018 tillsammans med sambon Sara Johansson och Fredrik Flodin, som alla tre jobbade på samma byrå tidigare men bestämde sig för att öppna eget tillsammans.

Till att börja med, vem är ens Alicia Edelman?
– Jaaa… det är ju fortfarande lite hemligt, men vi kommer att presentera det under året. Alla kan få föreställa sig hur hon ser ut, så får vi väl se om det stämmer överens med verkligheten. Det är ganska många som tror att Gisela [Bruem Cedergren, vd] är Alicia för att hon är äldre än oss andra och en äkta power-woman. Men så är det inte.

Marcus Ljungdahl försöker vara hemlighetsfull, men det framkommer ändå att Alicia Edelman är mer av en frontfigur, en ”persona” om man så vill, för att sticka ut i mängden.

– Vi tyckte att det kändes fräscht och modernt med ett kvinnligt namn. Nästan alla andra byråer med personnamn har manliga namn, och det är lättare att urskilja och komma ihåg än till exempel Svenska Mäklarhuset och Svensk Fastighetsförmedling och liknande. Vi hade ju tänkt oss storytelling från början men det började snurra på så snabbt med bolaget på en gång att så vi hann inte hann med – vi var ju bara tre.

Från början hade de inte ens tänkt att ha ett kontor, utan sitta i hotellmiljöer. Vilket de också gjorde ett tag, i ett samarbete med Scandic Continental. Skötte alla sina kontakter, kontrakt och tillträden därifrån.

– Men sen saknade vi samhörigheten, det är roligare att ses varje dag. Nu är det ju tyvärr pandemi så vi jobbar hemifrån ändå, men i juni skaffar vi en tre gånger så stor lokal för att få plats. Flytten går från Upplandsgatan 37 till 39 så det blir ingen lång flytt men vi får dryga 400 kvadratmeter istället för de 130 vi har nu.

En stor anledning till att trion startade eget var synen på arbetsledning. I dag är de 20 personer, varför ledarskapet blir allt viktigare. Till exempel jobbar de hårt med att ge de anställda mäklarna förutsättningar att bli framgångsrika och flyga.

– De mjuka värdena är viktiga. Uppmärksamhet i form av priser och topplistor når du om du är duktig, men hur mår du egentligen? Det jobbar vi jättemycket med och har fokuserat på struktur och uppföljning för mäklarna. Sen valde vi också att tidigt heltidsanställda en extern vd, vilket är ganska ovanligt. Tanken var just att jobba aktivt med välmående och sådant som franchisetagare ofta missar i vår bransch, säger Marcus Ljungdahl och menar med vd:n den tidigare nämnda Gisela Bruem Cedergren.

– Hon har en bakgrund i stora bolag, men tyckte att det var kul att få vara med från start och bygga upp Alicia. Det är lätt att alltid tänka i siffror, och visst, det är viktigt och en VD har ansvar för dessa, men också för att folk mår bra och har roligt på jobbet. Det låter kanske klyschigt men vi har gjort något bra här och är stolta över att inte ha tappat en enda anställd sedan starten.

Nu ska vi prata om pengar. Hur betalar du dig själv?
– Jag har haft en fast månadslön sedan vi startade bolaget och det har jag fortfarande.

Hur mycket tjänar du?
– Hur svarar jag på det här diplomatiskt… Eftersom vi driver eget så tar jag inte ut provision utan tar som många andra företagare ut en lön på runt 40 000 per månad. Ibland saknar jag känslan av att få lägga in provisionen efter en riktigt bra försäljning, men nu ska de pengarna gå till investeringar i bolaget istället. Om vi sköter det klokt blir det förhoppningsvis kvar något i slutet av året. Och det är ju jättekul att själv få påverka allt från grunden.

Under intervjun sitter Marcus Ljungdahl i bilen på väg norrut med sambon Sara Johansson och sex månader gamla Hugo, som båda har åsikter när Mäklarvärlden frågar hur mycket han egentligen jobbar.

– Jämt, om man frågar min sambo. Det blir väl 10–12 timmar per dag. Problemet är när jag tror att jag inte jobbar, men ändå svarar på sms från kunder… Jag försöker vara helt ledig på lördagar, men ringer någon så svarar jag eftersom jag är nyfiken. På söndagar blir det mellan sex och sju timmar.

En månad gjorde han 22 försäljningar och efter det kände han att han ville vara hemma mer. Men han tampas med att hålla balansen mellan att jobba och att kunna vara hemma med familjen.

– Vi har båda gått in i att driva bolag och skaffa barn med premissen att jag skulle jobba mer nu när Sara är hemma och sen kan jag förhoppningsvis vara pappaledig i framtiden. Men så klart är det ju något som drar en hemåt nu – jag avslutar hellre jobbet hemma så att jag hinner mysa med Hugo innan han ska sova.

Vad vill du själv ha av en mäklare?
– Återkoppling, transparens, engagemang och någon som inte pushar. En skön mäklare. Jag jobbar själv inte så att jag pushar på försäljningar utan försöker förklara fördelar, risker etcetera för kunden. Jag guidar förstås och säger vad jag tror blir bäst, men vill inte att de tar beslut som pushats fram av mig för det tror jag inte skulle ge någon bra eftersmak. Kanske är det därför jag lyckats få så nöjda kunder.

Vad gör du om du upptäcker att en kollega gör fel?
– Ja då säger jag till så klart, det är mitt jobb. Jag tar ett samtal med kollegan så att vi kan förstå vad som hänt och om vi kan rätta till det. Vi har ett ansvar att lära ut rätt. Men vi har ju också rutinerade mäklare som jobbat länge och då blir det ge och ta. Det är viktigt att kunna bolla, det värsta som kan hända är att det blir ett fel som leder till något dåligt för både säljaren, köparen och mäklaren.

Skulle du anmäla?
– Alltså, skulle det vara på den nivån… Jag har hört om en mäklare som förskingrat pengar och anmälts till både polis och FMI. Det sjuka är att han jobbar kvar som mäklare. Det är synd för branschens rykte. Så svaret är ja, jag skulle självklart anmäla om det var uppenbart medvetna fel.

Marcus Ljungdahl säger att han läser FMI:s utskick och försöker vara proaktiv för att inte hamna där själv, men att det ibland handlar om svåra situationer där en köpare tycker att en mäklare gjort fel fast det inte är så enligt lag.

– Peppar peppar så har jag inte blivit anmäld. På FMI är det nya frågor som prövas hela tiden och då kan man i alla fall utgå från vad de beslutat i de situationerna.

Nå, om det skulle hända något tycks du ha en karriär som ståuppare att falla tillbaka på. Berätta.
– Haha ja, jag har väl alltid haft en dröm om att köra standup. Sambon och jag slog vad 2016 att jag någon gång skulle upp på scenen, men det tog fyra år… Jag har alltid tyckt att det är kul att titta på standup och har hållit många tal med humorinfluenser under mitt liv, både under studietiden och på bröllop. Så då anmälde jag mig till en tvådagarskurs på Norra Brunn i början av sommaren, och tvingades ta ledigt hela helgen vilket är anledningen till att jag inte hållit på så mycket efter det. Man hinner inte vara pappa, mäklare, företagsledare OCH standupkomiker, det är minst en sak för mycket.

Han hade redan innan kursen börjat skissa på en standup som han fick utveckla, sätta ihop och träna på under utbildningen.

– Jag tyckte att jag fått ihop en jäkligt bra föreställning, och vi som gått kursen skulle köra för allmänheten, det var ett hundratal på plats, och jag höll på att dö. Svettades om händerna och var livrädd, det var väldigt jobbigt. Hade tänkt att jag skulle tjuvtitta på manus men då sa läraren med två timmar kvar till föreställning att det går absolut inte. Så jag fick gå runt och försöka lära mig allt utantill. Det här är mycket värre än att gå upp i skolan och berätta om något tråkigt ämne – här ska du få folk att skratta och helst komma ihåg skämtet själv. Men det var en rolig upplevelse och jag kan absolut tänka mig att göra det igen.

Tycker dina kunder att du är rolig?
– Jag försöker blanda allvar med humor och tycker att det fungerar väldigt bra. Kan du få folk att skratta i nervösa situationer bryter det isen. Det får aldrig bli plojigt, alltid mer professionalitet än humor, men det är också svårt om det är gravallvar hela tiden för då kan ingen slappna av. Som i pappas yrke…

Vad är planen för 2021?
– Att fortsätta bygga vidare på Alicia Edelman och växa i ett tempo som låter våra anställda uppfylla sina mål. Och så ser jag så klart fram emot att se Hugo fylla ett år 15 juni. I och med corona har vi inte kunnat ha dop eller någonting så då ska vi ha en stor fest. Dop-ettårs-fest.

Marcus Ljungdahl.

FAKTA

Namn: Marcus Ljungdahl
Ålder: 30
Bor: Vasastan i Stockholm
Familj: Sambon Sara Johansson och sonen Hugo, sex månader
Arbetsplats: Alicia Edelman, grundare och delägare
År som mäklare: Drygt fyra år
Det här gör jag på fritiden: ”Nu i corona är det ju lite annorlunda, men jag träffar vänner, umgås med familj en och tränar. Mest löpning och padel.”