Viruset har inte vunnit. Så kan man sammanfatta läget för mäklarna i en stor del av världen just nu – när det gäller kampen mot pandemin.

2020 är snart slut och under detta märkliga år har vi rapporterat både i tidningen och på hemsidan om hur pandemin har påverkat mäklarna och deras bransch i Sverige. Men hur har det gått för bostadsmarknaderna i andra delar av världen?

Så här säger Hanne Sagalowsky (USA), Svein Strømnes (Norge), Thomas le Dous (Danmark) och Annukka Mickelsson (Finland) från respektive lands mäklarförbund.

Hur har pandemin påverkat bostadsmarknaden i landet?
USA: – De flesta mäklare har extremt mycket att göra och många har sitt bästa år någonsin – som jag. Efter två månader utan aktivitet listade vi ut hur man kunde fortsätta att arbeta på ett säkert sätt. Vi är väldigt försiktiga. Vi använder masker, handskar, handsprit och ytdesinfektion. Resor till möten görs i separata bilar. Vissa har till och med börjat med öppna visningar igen.

Norge: – Bostadsmarknaden upplevde en tillfällig nedgång under den första perioden efter att Norge stängdes den 12 mars. Men redan i slutet av april vände trenden och vi har fram till i dag upplevt både pristillväxt och försäljningsrekord. Den starkaste drivkraften bakom detta är de rekordlåga räntorna, men också att människor upplever bostadsmarknaden som en säkrare investering än de flesta andra alternativ som aktier och banklån.

Danmark: – Under de första en eller två månaderna fick pandemin bostadsmarknaden att stanna. Priserna sjönk lite grann och det var inte så många försäljningar att tala om. Men marknaden vände mycket snabbt och plötsligt upplevde vi en bra försäljning, både för hus och fritidshus. Och så har marknaden fortsatt att vara efter de första månaderna, det vill säga mycket försäljning, mer än på ett normalt år. Nu ser vi att det inte finns tillräckligt med bostäder till försäljning. För närvarande upplever vi en enorm efterfrågan – men utbudet är inte tillräckligt stort.

Finland: – Pandemin kom med en smäll. Finland stängdes ner – gick in i lockdown i två månader från den 16 mars. Centralförbundet för Fastighetsförmedling i Finland ändrade ett flertal instruktioner gällande kundarbete och under de första veckorna var inga fysiska möten tillåtna. Detta ledde till att marknaden och alla affärer uteblev under denna tid. Under nerstängningen framträdde gradvis nya sätt att mötas, till exempel zoom och Microsoft Teams. Mäklarna var snabba att börja använda dessa virtuella mötesplatser. Under april hade den totala försäljningen sjunkit med 34 procent jämfört med april 2019 och i maj med 30 procent jämfört med i fjol. I juni var vi tillbaka på samma nivåer som vi hade förra året. Denna trend fortsatte i juli och augusti. Under september hämtade sig volymerna med tio procent, vilket jämnade ut året jämfört med i fjol trots nedgångarna i april och maj. Oktober har varit en rekordmånad för de flesta byråer. Det som varit mest stabilt är försäljningen av gamla lägenheter och hus. Denna försäljning har fortsatt som väntat. Det har varit lite färre nya lägenheter ute på marknaden jämfört med i fjol, vilket påverkat antalet försäljningar där. Ny efterfrågan för sommarstugor har utvecklats i hela landet. Dessa försäljningar har även fortsatt efter sommaren och vissa hus som varit på marknaden i flera år har nu fått nya ägare. Något vi också ser är en större efterfrågan på mer utrymme, plats för att jobba hemifrån och helst boenden med trädgård. Vi har upplevt en viss brist på lägenheter och hus som är till försäljning vilket driver priserna. Särskilt är efterfrågan på enrumslägenheter i Helsingfors centrum mycket het.

Hur har prisbilden på bostadsmarknaden påverkats?
USA: – I min delstat Texas och på de flesta ställen är priserna högre. Detta drivs troligen av de mycket låga räntorna.

Norge: – Bostadspriserna i Norge är nu i genomsnitt 7,1 procent högre än för ett år sedan, och tillväxten beror till största delen på den uppgång som vi har upplevt sedan slutet av april. Den starkaste tolvmånaderstillväxten har varit i Oslo med en ökning med 9,5 procent, medan Stavangerområdet har haft den svagaste utvecklingen med en ökning med 4,2 procent. Hittills i år har 5,5 procent fler bostäder också sålts än vid samma tidpunkt 2019. 

Danmark: – När det gäller prisutvecklingen på hus i Danmark har vi en ökning av priserna i år med 4,3 procent vilket är större än förväntat. Så just nu är priserna på marknaden högre än vad vi har upplevt på många år.

Finland: – Helhetsbilden är ganska stabil. Men om vi tittar på Helsingfors (med gamla prestigefyllda hyreshus) jämfört med resten av landet ser vi ett märkligt fenomen. Under de senaste fem åren har priserna i Helsingfors gått upp med nära 30 procent jämfört med resten av landet. Denna trend har varit ännu starkare under pandemin. Vissa lägenheter säljs till ett pris över begärt pris på grund av att flera köpare är villiga att buda mer.

Hur har mäklarnas arbetsmetoder påverkats?
USA: – Förutom det jag beskrev på första frågan jobbar fler mäklare hemifrån. Mer av marknadsföringen sker online och mindre i tryckt form. Fler har även börjat med virtuella visningar.

Norge: – Fastighetsbranschen var snabb med att komma med åtgärder som gjorde det möjligt att genomföra fastighetstransaktioner på ett så säkert sätt som möjligt. Bland annat skapades rutiner för registrering för visningar, att endast ett fåtal intressenter kan vara i bostaden samtidigt, digitala prospekt, digitala visningar och säker kontraktsskrivning. Åtgärderna har inneburit att fastighetsmäklaren ofta måste spendera mer tid på varje enskild kund, men att kunderna fortfarande kan slutföra affären på ett så smidigt sätt som möjligt.

Danmark: – Alla mäklare använder nu handsprit och ansiktsmasker samt håller social distansering. De gör detta både på kontoret och på visningar. Vissa mäklare har försökt hålla visningarna virtuellt på Skype, men om det är möjligt föredrar de fortfarande att göra det som vanligt.

Finland: – Vi tillämpar de digitala verktygen mer. Visningar sker endast via inbjudan och endast för en till två kunder åt gången. Nya kommersiella verktyg har introducerats för att slutföra försäljningen digitalt. I dag är det möjligt att underteckna avtalet, leverera dokumenten och göra beställningar för pengatransaktionerna i banken med digital signatur utan fysisk kontakt. Allt det här har gjort det möjligt att behålla kunderna. Nycklar behöver dock fortfarande levereras fysiskt.

Hur har säljare och köpare påverkats?
USA: – Det beror förstås på vilken typ av bransch köparna jobbar i. De flesta som har råd att köpa sitt eget boende verkar inte ha påverkats särskilt mycket. Hus i de lägre prisklasserna får för det mesta ett flertal bud vilket resulterar i att köparna betalar mer än utgångspriset.

Norge: – Svaret på det finns i mina andra svar här.

Danmark: – De första månaderna var säljarna lite avvaktande eftersom ingen visste hur marknaden skulle påverkas av krisen. Men efter ett tag vände detta och köparna var villiga att betala högre priser, kanske på grund av de begränsade möjligheterna att resa och lämna landet.

Finland: – Sammantaget verkar det som om säljarna är lite mer avvaktande just nu. Speciellt när det gäller mindre lägenheter där det verkar finnas en konstant brist. Köparna är angelägna och verkar vara redo för snabba beslut. Bankerna är redo för nya lån vilket de även var under sommaren när de hade personalbrist. Vissa försäljningsförhandlingar stoppades på grund av den tuffa situationen för bankerna.

Hur ser du på framtiden?
USA: – Allt kommer förmodligen att fortsätta som det hittills gjort i minst ytterligare några månader om räntorna fortsättningsvis håller sig låga.

Danmark: – Vi är optimistiska när det gäller framtiden eftersom vi upplever ganska bra tider på fastighetsmarknaden i Danmark. Vi förväntar oss att priserna sjunker lite och vi förväntar oss lite mindre köp än i år. I grund och botten förväntar vi oss att marknaden normaliseras och utjämnas. 2021 ser mer ut som 2019, vilket också var ett bra år på bostadsmarknaden i Danmark.

Norge: – De senaste sex månaderna har visat oss att bostadsmarknaden uppfattas som en säker investering i utmanande tider, och vi tror att den kommer att fortsätta den kommande tiden. Vi tror också att branschen har lärt sig mycket, särskilt inom digitalisering. Många av de åtgärder som har införts i branschen det senaste året har varit positiva, bland annat i förhållande till effektivitet, och vi tror att mycket av detta kommer att fortsätta när vi kommer ur pandemin. 

Finland: – Det finns flera saker som påverkar. Först och främst vaccinet. Hur snabbt detta kommer att finnas tillgängligt för alla och hur snabbt ekonomin som helhet hämtar sig och börjar växa igen. Eller så kommer vi att se en massa konkurser före vändningen. Å andra sidan, när vaccinet introduceras och resandet börjar igen, kan efterfrågan på byta bostad minska. En annan sak är finanspolitiken. Hittills har regeringen varit villig och i stånd att stödja människor genom permitteringar och företag med minskad verksamhet. När eller om detta upphör kommer det att påverka det allmänna förtroendet.
Den tredje aspekten är utlåning. Hittills har vi upplevt mycket låga räntor som har gett sitt eget lyft för andrahandbostäderna och andra privata investeringar som har påverkat huspriserna i vissa områden. Med tanke på att allt det här har olika tidsramar är det mycket svårt att förutsäga framtiden.