En genomsnittlig svensk bostads förvaring tar upp närmare tio procent av bostadsytan, visar en ny rapport från förvaringsföretaget Elfa. Det motsvarar ett värde på 385 000 kronor.
Dessutom har två av fem boende behövt ännu mer förvaringsutrymme.

I en genomsnittlig bostad på 95 kvadratmeter är i dag nio kvadratmeter förvaring – utan att räkna med källare och vindsförråd. Det som har ökat mest de senaste två åren är förvaringsbehovet för kläder, hemelektronik och köksredskap.

Hälften av dem som haft ökat behov av ställen att lägga sina saker säger i undersökningen att de köpt fler saker än de gjort sig av med, medan en av fem har ärvt eller fått fler saker.

– Behovet av att förvara smart ökar i jakten på att utnyttja varje kvadratmeter rätt. I spår av pandemin ser vi ett nytt behov. Vi behöver större yta i bostad för såväl hemarbete som sociala ytor så alltmer tid tillbringas i hemmet, vilket blir en utmaning när vi dessutom skaffar mer saker än vi gör oss av med. Då krävs nya sätt att tänka kring konsumtion och planering av våra hem, säger förvaringsexperten Christine Dalman i en kommentar.

Störst behov har inte oväntat barnfamiljer, 9-10 kvadratmeter, medan unga vuxna utan barn behöver 7-8 kvadratmeter förvaring.

– Förvaring handlar inte bara om inredning och att hålla koll på sina saker utan även om pengar när dyra kvadratmeter går till ineffektiv förvaring. Så när förvaringsbehovet ökar är det viktigt att se till att den yta man har till förfogande utnyttjas maximalt, säger Christine Dalman.

Maria Forsström
Som varandes journalist i över 20 år är jag i jämförelse färsk i mäklarbranschen - sedan hösten 2018 är nöjet att arbeta med Mäklarvärldens webb mitt. Det finns alltså mycket kvar att lära. Jag får dock hela tiden nya insikter i den fascinerande, och ibland frustrerande, bostadsbransch som alltid är i rörelse.