Boken ”Vargasommar” inleder en ny kriminalserie av Hans Rosenfeldt – skaparen till tv-serierna Bron och Marcella.

Hans Rosenfeldt, född 1964, är manusförfattare, bland annat skapare till den hyllade SVT-serien Bron och Netflixserien Marcella. Han har varit programledare i tv och länge varit med i radions På minuten. 
Tillsammans med Michael Hjorth skriver han kriminalromaner under namnet Hjorth Rosenfeldt. Serien om Sebastian Bergman har sålt i över 4 miljoner exemplar i världen. Hösten 2020 ger han ut sin första egna kriminalroman, Vargasommar. Det är del ett i en romanserie om Haparandapolisen Hannah Wester som får stor internationell lansering.

En död varg. En blodig gänguppgörelse. En kvinnlig lönnmördare. På ett par dygn vänds tillvaron upp och ner i Haparanda och polisen Hannah Wester förstår att detta inte blir en sommar som alla andra.

En varg hittas med rester av en människa i magen. Den avlidne tycks ha överlevt en blodig massaker i Finland. Hur och varför hamnade han i skogen utanför Haparanda? Polisen måste vända på alla stenar för att ta reda på vad som hänt. Tiden är knapp, det finns andra som är minst lika intresserade. Som ryska Katja.

Plötsligt blir den lilla gränsstaden platsen för en kedja av brutala händelser som är värre än något Hannah Wester och de andra vid Haparandapolisen kunnat föreställa sig.

Hej Hans! Vargasommar låter spännande! Hur kom du på idén till detta?
Att jag skrev en bok på egen hand (och inte tillsammans med Michael Hjorth som jag brukar göra) kom sig av att vi inte fick ihop våra kalendrar och jag hade varit sugen på att se om jag kunde göra något eget ett tag. Att det blev just Vargasommar kom sig av att jag hade en historia om droger och pengar på avvägar och vad som kunde hända om ”fel” personer fick tag i dem. Sedan bestämde jag mig för att förlägga handlingen i Haparanda och då kom vargarna, kopplingen till Ryssland och staden in i handlingen och väldigt många bitar föll på plats. 

Vargasommar utspelar sig i Haparanda. Bor du där? Hörde också att du nyligen flyttat. Hur fungerade denna process för dig?
Jag bor inte i Haparanda. Däremot tillbringade jag en hel del tid (med mina mått mätt) där innan jag började och under tiden jag skrev och blev väldigt förtjust i staden. Ja, jag har flyttat, från kedjehus i Täby in till en lägenhet på Kungsholmen i Stockholm. Vi tittade på väldigt många lägenheter innan vi hittade den vi verkligen ville ha, men då gick hela väldigt smidigt. Vi hade en privat visning, så här i Coronatider, började buda, vann budgivningen efter några vändor och skrev kontrakt. Kontakten med mäklarna under både försäljning och köp var bara toppen.

Vem är din favoritförfattare och varför?
Svårt, de som betytt mest för mig och antagligen har ett finger med i spelet att jag började skriva en gång i tiden, är nog Stephen King och Ed McBain, men den som på senare år givit mig otroligt många bra läsupplevelser är Brian Michael Bendis, som i många år skrev för Marvel Comics och skapade några av deras verkliga klassiska historier. 

 

Vinn ditt eget exemplar av boken (värde cirka 189 kr).

Mejla dina svar till jonas@maklarvarlden.se under ämnet ”Tävling” innan året är slut. Vi drar vinnare ur ”hatten”! Glöm inte dina kontaktuppgifter.

Lycka till!

Fråga 1: Vad heter förlaget som ger ut denna bok?

1 Polaris
X Norstedts
2 Cobolt

Fråga 2: Vilka står bakom galan Guldhemmet?

1 Bidtruster
X Hemnet
2 Svea

Fråga 3: Hur många enligt SBAB oroar sig för hemmet i klimatförändringar?

1 En av fem
X Två av fem
2 Tre av fem

*   *   *

Grattis Lena Sommerdahl!

Rätt svar i förra numrets tävling var: 1 ”Cobolt” (2). 2 ”Archibald” (2). 3 ”200 dagar” (2). Lena Sommerdahl heter vinnaren i vår förra tävling och hon har vunnit boken ”Kapten Haddocks ordbok” av Björn Wahlberg (värde 199 kr).

Jonas Bergholm
Jag gillar mitt jobb. Varför, kanske du undrar? Jo, ni är tillgängliga, kommer snabbt med kloka svar på mina frågor och ni tycker i regel att det är roligt och viktigt att vara med och synas i tidningen. Ni kommer också med bra tips på vad tidningen ska bevaka. Det är det korta svaret på varför jag gillar mitt jobb.