BILD: Bengt Oberger/Wikimedia Commons

Sveriges Bostadsrättscentrum, SBC, blickar tillbaka på bostadsåret 2020 och gör en trendspaning om hur det blir 2021.

Bland annat beslutade regeringen den 15 april i år att tillfälligt låta bostadsrättsföreningar ha årsstämman på distans för att minska smittspridningen, något som sedermera förlängdes istället för att gå ut vid årsskiftet.

– Vi har sett på nära håll hur mycket den tillfälliga lagen har underlättat, därför är vi oerhört glada över att lagändringen fortsätter gälla in i 2021. Att ha möjligheten att delta på stämman på distans är en välbehövlig åtgärd som skapar möjlighet för föreningar att ta sitt ansvar, säger Stefan Lindberg, bolagsjurist på SBC, i en kommentar.

I november antog också riksdagen regeringens förslag om stärkt minoritetsskydd i bland annat bostadsrättsföreningar. Det ska göra det lättare för medlemmar att begära särskild granskning av styrelsen och eventuella missförhållanden.

– Bostadsrättsföreningarna Kinesiska muren och Ida i Malmö är exempel på fall som varit omskrivna på grund av missförhållanden. Därför är denna lag mycket välkommen, säger Stefan Lindberg och menar att möjligheten visserligen har funnits tidigare, men att det nu räcker med att tio procent av medlemmarna begär granskning hos Bolagsverket – och det behöver inte beslutas i stämman.

– Medlemmar som kräver särskild granskning utan god grund kan dock bli ersättningsskyldiga.

På bostadsköparsidan har det också under året synts förändringar, här i form av att kvadratmeter nu går före läge.

– Att bo efter läge har länge handlat om att effektivisera sin tid. Att lämna barn på näraliggande skola och dagis samtidigt som det är nära till arbetsplatsen. Men om vi i och med hemmaarbete och restriktioner inte längre behöver en fast arbetsplats försvinner behovet. Då artar sig snarare ett nytt behov som innebär att vi behöver större yta i bostaden för såväl hemarbete som sociala ytor. Att flytta ut från stadskärnan för att få mer yta för pengarna kan därför bli allt vanligare under nästkommande år, säger Marie Östlund, bostadsrättsspecialist på SBC.

Andra trender SBC väntar sig är att fler bostadsköp sker helt digitalt, vilket därmed öppnar för nya tjänster, till exempel en personlig företrädare som sköter besiktning. De tror också att det kan vara lönsamt för en bostadsrättsförening att skapa en yta för co-working, något som spås bli allt vanligare.

Dessutom tror SBC att den expanderande e-handeln med hemleverans kommer att ställa nya krav på säkerhet, kanske med kameror eller byte av portkod oftare.