Från truckförare via snöskoterguide till fastighetsförmedling på KTH. Vera Lisenstedt på Lisenstedt Fastighetsförmedling i Trollhättan bestämde sig sent, säger hon, men hann prova på en hel del innan hon blev mäklare. Och nu har hon eget, oftast utan annat stöd än en mäklarassistent, men funderar på att ta in fler mäklare.

Vera Lisenstedt.

Vad fick dig att vilja bli mäklare?
– Det dröjde faktiskt ganska många år innan jag kom på att det passade mig. Men jag älskar verkligen att få använda huvudet, annars blir jag uttråkad. Det är ett varierat jobb och ingen dag är den andra lik. Man får träffa och hjälpa människor kombinerat med omväxlande arbetsuppgifter och problemlösningsbiten. Blev faktiskt förvånad när jag kom på hur många år jag varit mäklare för det känns inte så, eftersom jag brukar tröttna snabbt om jag inte får mental stimulans. Men att bjudas in till främmande människors liv blir aldrig tråkigt.

Vad har du gjort tidigare?
– Oj det är så många år sedan nu… Men jag har varit på Saab i fem år, både kört truck och byggt bil. Var på Ica både i kassan och på golvet. Har varit snöskoterguide och croupier i fjällen och jobbat på en ranch i USA. Under studierna gjorde jag lite bokföring hos ett litet företag, och så hade jag sommarjobb på Coca Cola i Haninge, där jag blev varse om hur mycket jag ogillar skiftjobb.

Vad läste du?
– Jag läste byggteknik och fastighetsförmedling på KTH, vet inte om den utbildningen finns kvar längre. Jag läste både med min klass och klassen ovanför samtidigt som jag tog en distanskurs på Lantbruksuniversitetet, och ja jag har säkert lite ADHD. Men jag blev klar som mäklare väldigt snabbt, det tog mindre än 1,5 år.

Vad drömde du om att bli när du var liten?
– Kioskägare var det jag skrev i de där Mina Vänner-böckerna, för jag ville ha något eget. Det tog till 25-årsåldern innan jag visste vad jag verkligen ville göra. Men jag är glad för det och tycker att det är bättre att testa sig fram med att jobba på olika ställen och se vad som passar, istället för att hoppa på första bästa utbildning. Man tackar nej till tre årslöner plus tar studielån för att plugga, så helt gratis är det inte. Ta det lugnt, och det kommer till dig.

Skulle du kunna tänka dig att jobba för någon annan?
– Det svåra skulle vara att räkna ut inkomsten, jag tror inte att någon annan kommer att ge mig 109 000 i månaden och pensionsinsättning. Så nej, jag släpper inte min bebis.

– Fast i och för sig, jag skulle kunna tänka mig att lära upp nya mäklare på ett mäklarkontor. Jag vill tro att jag är bra på det. I Stockholm lärde jag faktiskt upp en mäklarassistent på eget bevåg om hur man förbereder kontraktsskrivning, det var guld värt och sparade tid. Min gamla chef säger att det är den bästa mäklarassistent de haft. Så ja kanske, för att lära upp andra. Men så var det lönebiten…

Hur började du?
– Efter tre år på en liten byrå med hög omsättning i Stockholm startade jag eget. Kände att jag jobbat hårt från start, gjort mina hundår och började tänka att vem gör jag det här för. Visst var jag lite rädd och undrade om jag hade för höga tankar om mig själv – jag kommer från en väldigt enkel bakgrund så de pengar jag skramlat ihop ligger det mycket jobb bakom. Det fanns ingen tioårsplan utan jag kände att ”det vore häftigt att se hur det går om ett år”, för jag hade aldrig kunnat tro att det skulle gå så bra som det gjort. Det är svårt att ta in, men jag är glad att jag vågade tro på mig själv.

– Jag startade faktiskt eget i Stockholm. Egentligen ville jag tillbaka till Trollhättan men var för feg, och det kändes som att det var ett väldigt omodernt mäkleri i Trollhättan då. Inga proffsbilder, ingen styling, inga broschyrer. Känslan i alla annonser var att de smällt av några foton på hembesöket. Och de jobbade bara på kontorstid. Klart att det var svårsålt då. Min chef tyckte att jag skulle flytta till Göteborg istället, eftersom jag är född där, men jag kände att där gör de ju redan som i Stockholm så där blir jag inte unik. Så när det började rulla på ville jag hem, och nu är Trollhättan en modern mäklarstad, man har växlat upp sedan många år tillbaka.

Hur ger du dig själv lön och hur mycket?
– Jag tar en summa under brytpunkten varje månad och en årlig julklapp i utdelning. Om man jämför med en tjänsteman skulle månadslönen enligt min försäkringskonsult vara 109 000 i månaden.

Hur mycket jobbar du?
– Faktiskt har jag en ambition att försöka släppa kontrollen och ta ett steg tillbaka, för jag vill ta det lugnare. Jag har jobbat hårt sedan jag var nio år eftersom jag inte hade den bästa uppväxten och tog alla både svarta och vita jobb man kunde få. I dag söker jag konsulter som är intresserade av att behålla en stor del av kakan själv. Man är egen, men behöver inte uppfinna hjulet själv – jag hjälper till med material och att mata på med uppdrag så att de får kontakt med kunden, men att man då jobbar under min lilla flagga. I dag har jag en assistent som backar upp mig, som jag haft i många år. Till och från har det varit en till mäklare men när det gått bra för dem efter hundåren har jag tappat dem till konkurrenter. Nu har jag det så bra ställt att jag vill ge möjligheten till andra och finnas där för att backa upp dem.

– Annars jobbar jag olika mycket. Om jag har inte kan sova så läser jag mejl, så det är svårt att ge ett rakt svar. Jag ligger nog på över heltid, men man får inte glömma att jag har fyra veckor ledigt på sommaren, cirka två veckor ledigt runt årsskiftet när jag normalt åker utomlands, och i år även elva dagar i februari. Det kompenserar för övertiden.

Hur ser konkurrensen ut för dig?
– De vanligaste kunderna är de som jämför mig med Svensk Fastighetsförmedling, Fastighetsbyrån och Mäklarhuset. Sen har vi Länsfast, Era och Skandiamäklarna i stan också. Jag vill tro att jag har en god relation med konkurrenterna men kanske har de lite åsikter om mig, tror inte att jag var så populär när jag kom eftersom jag rörde om lite på marknaden. Men jag vill inte prata illa om någon, så gör man bara inte. Vi är kollegor inom branschen.

Du har utmärkelsen ”Säljarfavorit” på Hittamäklare sedan i november, hur gick det till?
– Det jag jagar och vill ha är flest rekommendationer och det har jag fått både första och tredje kvartalet i år. Sen fick jag flest försäljningar i Trollhättan, och det var lite häftigt eftersom jag ju inte ser så stor ut. Och så hade jag högst försäljningsvärde. Blev lite förvånad över det eftersom mina marknadsandelar främst är bostadsrätter och man inte behöver sälja så många villor för att slå det. Man kan säga att jag är en tävlingsmänniska, på gott och ont.

Hur hittar folk dig?
– Jag är nog hyfsat känd i Trollhättan eftersom jag varit mån om att jobba in varumärket. Sen lägger jag en del tid på annonserna, och så går det ut flyers ibland. En del kommer in via hemsidan och andra ringer direkt. Men kontorsdörren har varit låst sedan corona, för det kom in två personer på raken med förkylningssymptom och jag kan inte ta den risken som egenföretagare.

Vad gör du om det är något du inte hinner med?
– I somras tipsade jag faktiskt ett annat mäklarkontor som var ute efter att etablera sig. Men faktum är att jag varit med om att folk väntat in mig tills jag har tid, en gång tog det tre månader. Eftersom jag är mån om mitt rykte var det en härlig känsla och ett bevis på att jag lyckats.

Vad skulle du göra om du upptäckte att en kollega gör fel?
– Tro mig, det finns de som gör fel. Till exempel kom det redan 2009 att energideklarationen måste nämnas redan i fönsterlappen, och det är det få som gör. Men jag går inte på dem om det. Sen är det jobbigt när det står olika i annonserna om vad som ingår i avgiften, ett klockrent exempel är när det finns obligatoriska tillägg. Där räknar mäklare ofta in det i månadsavgiften, vilket är fel, för om en förening har en kallhyra och debiterar för värmen måste det separeras. Annars går det inte att räkna ut en avgiftshöjning. Jag blev faktiskt för första gången anmäld i år, för just detta, och ärendet lades ner eftersom jag gjort rätt. När jag pratade med Mäklarsamfundet var de förvånade över att ärendet ens öppnats.

– Jag kan bli förvånad ibland över vilka enkla missar mäklare gör. Varför vet jag inte, kanske har de haft för mycket på en gång. Men jag har aldrig anmält någon till FMI, jag vill fokusera på mitt.

Vem vänder du dig till om det är något du inte kan?
– Det mesta kan jag, men kan ringa Mäklarsamfundets jurister och bolla tankar. Oftast slutar det med att min lösning är okej. En gång höll jag inte med dem och grunnade på problemet själv, sen ringde jag upp och sa hur jag ville göra. Juristen ringde upp efter ett par minuter och sa att jag hade rätt. Jag har all respekt för att de har ett ytterst tufft jobb där de blir inkastade i case där mäklaren vill ha svar på två sekunder.

Har det gått fel någon gång och vad gjorde du då?
– O ja! 2008 hade jag några försäljningar på gång i Stockholm där jag förberedde en annons samtidigt som jag kämpade med en försäljning där säljaren plötsligt sa nej. Bostadsrättsföreningen hade sagt att boarean på den första lägenheten borde mätas, men det föll i glömska efter samtalet med den andra säljaren, så första säljarens uppgift blev kvar i annonsen – att den var 21 kvadratmeter. Den bostaden såldes innan visning, så det var ingen budgivning. Lösningen blev att göra en uppmätning i efterhand där den visade sig vara 19 kvadrat. Säljaren kunde tänka sig att gå ner i pris så jag tog in båda två på ett möte och talade om vad som hänt, men köparen var jättenöjd och ville köra på. Då skapade jag ett tilläggsavtal där det stod att det framkommit att lägenheten är 19 kvadrat men att köparen accepterar den nya uppgiften. Så det löste sig, fast mina kollegor på övervåningen hade slagit vad om att jag inte skulle lyckas. Men jag var så irriterad och frustrerad över att jag hade missat det, eftersom jag ju sett det, men glömt för att jag kämpade så galet med den andra lägenheten och fått nej vid målsnöret.

Berätta om din bästa försäljning!
– Det är så otroligt många, men den härligaste känslan är när både köpare och säljare är glada vid kontraktsskrivning och man känner att de verkligen vill ha bostaden.

FAKTA

Namn: Vera Lisenstedt
Ålder: 40
Bor: Trollhättan
Familj: Två små blandrashundar och ska bli familjehem i dagarna
Arbetsplats: Lisenstedt Fastighetsförmedling
År som mäklare: 12 år
Det här gör jag på fritiden: Jag tävlade i agility på elitnivå tidigare, men min bästa hund håller inte i kroppen längre och så blev det stopp med corona. Nu pillar jag på huset istället.