Jenny Persson, chefredaktör

I förra numret rapporterade vi om rekord i förmedlingar och slutpriser som förvånar i ett läge där pandemin lamslår delar av samhället. Och den svenska bomarknaden är inte unik – våra närmsta grannländer har upplevt liknande utveckling och det ser vi även i USA. Läs mer i vår utblick i tidningen, där vi pratat med representanter från Norge, Danmark, Finland och USA.

Pandemin har inte påverkat människor till att sluta byta bostad, men har pandemin påverkat hur branschen arbetar? Driver pandemin digitaliseringen? Redan i mars när världen stängde ner och regeringen i Sverige satte in de första restriktionerna var mäklarna snabba att svara upp till nya krav och marknaden blev mer digital. Tekniken utvecklas dock raskare än de lagar och regler som styr mäklarnas vardag – mer skulle kunna skötas digitalt än det gör i dag. Tidningens reporter Jonas Bergholm har pratat med några i branschen om hur de arbetar med teknik som hjälpmedel, läs gärna.

Jag svarar på min egen fråga: ja, 2020 kommer gå till historien som året då ett virus påverkade hela världen – i stort som smått. Om det ligger något i det gamla talspråket ”inget ont som inte för något gott med sig” så ser jag tekniksprång, människans anpassningsförmåga och en vilja att sträcka ut handen och hjälpas åt som något gott ur den här krisen som slagit så olika. I årets sista nummer – som kommit ut nu lagom till Lucia – så låter vi ”mysreportaget” om några mycket härliga pepparkakshus breda ut sig på två sidor och pryda omslaget.

Avslutar med en önskan om att julen kommer med tid för julemys och kanske även där tekniken får vara till hjälp för att få ”träffa” släkt och vänner.

Jenny Persson, chefredaktör

Jenny är publisher och ansvarig utgivare. Att arbeta med MäklarVärlden är fantastiskt givande, en spännande bransch där det händer mycket hela tiden. Ert arbeta handlar ju om folks bostäder – där de och vi lever våra liv - det är stimulerande att få följa och rapportera om. Efter att ha arbetat med tidningen sedan 2012 börjar jag lära mig mer om vad mäkla handlar om, ett utmanade och roligt jobb.