På en visning av en stuga (21 kvadratmeter) i andra hand på en villatomt säger värden till den unga i mitt sällskap: Äntligen en från målgruppen jag trodde! Hon sa nej till majoriteten som visat intresse för att hyra då det mest var ensamstående mödrar och stugan inte lämpade sig för småbarn. Sverige har flest ensamhushåll i hela världen, följt av Norge och Tyskland. I botten hamnar Kina, Pakistan och Indien.  En del av singelhushållen är människor som separerat. Det sker cirka 30 000 skilsmässor per år då är inte samboförhållande är medräknade.

SBAB har fler gånger räknat ut hur svårt det är att gå vidare efter en skilsmässa. Många vill hitta två bostäder i närheten av varandra så att barnen kan ta sig emellan. Kartläggningen från mars i år visar på stora skillnader. (Ålder 40 – 44 år, två barn på fem och sju år, medelinkomst och medelprissatt trea i någon av Sveriges 20 största kommuner). Baserat på medelpris och medelinkomst kan männen köpa en trea i åtta av 20 kommuner.  För kvinnan går inte kalkylen ihop för en trea i någon av kommunerna. Priserna har stigit mer än lönerna, amorteringskrav och kontantinsats påverkar också. För den som separerar kan alternativet bli att bo på mindre yta och då är det inte så konstigt att SCB konstaterar att trångboddheten ökat de senaste 15 åren.

Karin skjuter upp separationen för att hinna spara mer pengar, Ola och Åsa väntar tills barnen flyttat. Niklas bor i andra hand och det finns de som flyttar hem till mamma och pappa och andra som låter bli att separera. Jag vet ett par som delade huset i två delar.

Gemensamt för länder med flest singelhushåll är att det finns ett välfärdssystem som kan backa upp individen och individualism och självförverkligande uppmuntras, sägs det. Det är dags att gruppens situation verkligen analyseras och framför allt hamnar i fokus (på samma sätt som de unga och de äldre).  Det är verkligen en grupp i kläm.

Claudia Wörmann, SBAB.

Claudia Wörmann är boendeekonom på SBAB och svarar på frågor om bostadsmarknaden.

Ta hjälp av våra experter! Frågor och svar publiceras i tidningen och på webben. Mejla dina funderingar till info@maklarvarlden.se.

Jenny Persson
Jenny är publisher och ansvarig utgivare. Att arbeta med MäklarVärlden är fantastiskt givande, en spännande bransch där det händer mycket hela tiden. Ert arbeta handlar ju om folks bostäder – där de och vi lever våra liv - det är stimulerande att få följa och rapportera om. Efter att ha arbetat med tidningen sedan 2012 börjar jag lära mig mer om vad mäkla handlar om, ett utmanade och roligt jobb.