Det här med framtidsspaningar är svårt. Vi påminns om det varje gång det regnar fast det skulle vara sol. Men sällan har väl denna insikt slagit oss med sådan kraft som under 2020.

Nyhetsåret har hittills totalt dominerats av två händelser: Coronapandemin och det amerikanska presidentvalet. Båda är tydliga illustrationer för hur svårt det är att säga något klokt om framtiden.

Tusentals opinionsundersökningar publicerades inför det amerikanska presidentvalet. När de vägdes ihop gav de ett överväldigande stöd för en enkel seger för Joe Biden, kanske till och med en jordskredsseger. Någon sådan blev det som bekant inte.

Lika svårprognostiserade var marknadsreaktionerna efter valet. En del bedömare menade att Trumps skattesänkningar skulle vara bäst för aktiemarknaden medan andra föredrog Biden och hans betydligt större stimulanspaket. Alla var dock överens om att det viktigaste var ett tydligt utfall. Det absolut värsta skulle vara ett jämnt, oklart och segdraget resultat. Ett sådant skulle ställa till det rejält. Hur blev det? Ja, den bästa sammanfattningen av läget under valnatten och de närmaste dygnen är väl just jämnt, oklart och segdraget. Och hur reagerade börsen? Den steg kraftigt.

Fastighetsmarknaden då, hur förutsägbar är den? Nja, lika överraskade som många blev av prisnedgångarna hösten 2017, lika överraskande är prisuppgångarna under Coronaåret 2020. De flesta (både experter och hushåll) trodde att bostadsmarknaden skulle ta stryk när viruset kopplade sitt grepp om landet. Ekonomin tvärnitade och arbetslösheten steg. Så klart skulle bostadspriserna påverkas negativt och de flesta prognoser hamnade i intervallet -5 till -15 procent. Det hände som bekant inte. Bostadsrätterna föll ett par procent men var återhämtade i början av sommaren. Villorna fortsatte att stiga under hela krisen och vi verkar vi gå mot en tvåsiffrig ökning av priserna för helåret 2020. Visst kan vi i efterhand komma på anledningar till varför det blev som det blev, men faktum kvarstår: Det här med framtidsspaningar är svårt.

Jens Magnusson, SEB:s Privatekonom, som ger sina bästa tips om privat sparande, pensionssparande och sparande till barn.

Ta hjälp av våra experter! Frågor och svar publiceras i tidningen och på webben. Mejla dina funderingar till info@maklarvarlden.se.

Jenny Persson
Jenny är publisher och ansvarig utgivare. Att arbeta med MäklarVärlden är fantastiskt givande, en spännande bransch där det händer mycket hela tiden. Ert arbeta handlar ju om folks bostäder – där de och vi lever våra liv - det är stimulerande att få följa och rapportera om. Efter att ha arbetat med tidningen sedan 2012 börjar jag lära mig mer om vad mäkla handlar om, ett utmanade och roligt jobb.