Edyta Hammar har haft mäklaryrket i sikte längre än de flesta – efter att hon släppt barndomsdrömmarna om att bli stormjägare, vill säga. Redan på högstadiets yrkesdagar tog hon kontakt med en mäklare, som sedermera blev hennes handledare och hon än i dag har kontakt med.
Edyta Hammar har sett mycket under sin hittills femtonåriga karriär, och bara det senaste året har bjudit på både en imponerande utmärkelse och en varning.

Edyta Hammar.

Vem är du?
– Jag är en 37-årig tjej som gillar utmaningar, skulle jag säga. Jag älskar äventyr, jag är kreativ och älskar till exempel att fotografera. Men på jobbet har jag en anställd som gör det.

Vad fick dig att vilja bli mäklare?
– När jag var tolv letade mina föräldrar efter en bostad och vi gick på husvisningar. Det var särskilt en som fick mig att vilja bli mäklare – och det var för att han inte alls var engagerad i oss kunder, utan bara pratade i telefon. Mina föräldrar ställde många frågor om bostaden men nådde inte fram, och det gjorde ingen annan heller, så många åkte hem. Jag kände spontant att det inte var bra och redan då att det där hade jag kunnat göra bättre. Sen har jag alltid haft intresse i människor, hus och arkitektur så kombinationen gjorde det intressant.

Edyta Hammar berättar vidare om hur hon vid yrkesvaldagarna på högstadiet pratat med syokonsulenten om att bjuda in någon att prata om mäkleri, varvid han bad henne ta kontakt med en själv.

– Så jag gjorde det, med en mäklare i Västervik där vi bodde då, och hon kom. Sedan lovade hon mig praktik när jag gått färdigt skolan – och det fick jag, med henne som handledare! Vi har kontakt än i dag, hon är kvar i branschen. Det lönar sig att ta risker och kasta sig ut.

Första barndomsdrömmen var att bli stormjägare. Möjligen sattes käppar i hjulet för den drömmen av att svenskt väder inte riktigt bjuder på de mest dramatiska fenomenen. Sen ville hon bli journalist, eller kanske åklagare.

– Jag känner ändå att jag fått lite av de delarna i mäkleriet, skrivandet när man upprättar objektsbeskrivningar, mötet med människor i kunderna, och att man måste kunna sin juridik, säger Edyta Hammar.

Det har egentligen aldrig funnits något annat än mäkleriet för henne – när hon pluggat klart var hon 22 och sedan dess har hon jobbat. Bra går det också, på tidernas första Guldhemmetgala i våras tog hon hem titeln som Årets villamäklare.

– Det var fantastiskt, jag förstår det fortfarande inte än i dag. Det är en jättestor ära, när man lägger ner otroligt mycket tid på det man gör är det en bekräftelse på att man gör det bra.

Säljer du främst villor eller råkade det bara bli så att du excellerar just där?
– Jag säljer de flesta objektslagen, utom kommersiella fastigheter, men om man tittar på hur marknaden ser ut här nere så är större delen villor och fritidshus.

Edyta Hammar talar sig varm för Smålands vackra natur med sjöar, lugnt tempo och minimal trafik.

– Det är attraktivt här både för göteborgare, stockholmare och utländska kunder.

Det är Svensk Fastighetsförmedling som gäller för Edyta Hammar, hon har i princip varit på samma kontor i femton år, och tog över butikerna i Eksjö, Vimmerby och Hultsfred för fem år sedan. Där är hon därmed nu arbetsgivare, och menar att det är viktigt att vara lyhörd mot anställda, finnas där för att stötta och peppa. Och så ger hon sig själv lön, strax under brytpunkten för statlig skatt.

Hon kan också tänka sig att utöka.

– Det är klart att jag har drömmar och visioner som alla andra, och jag tycker att det är roligt att bygga upp något så en utökning vore intressant. Kanske kan jag tänka mig att breda ut mina vingar och göra något helt annat också, men det måste ha med människor att göra och vara utmanande i så fall. En framtidsdröm är att bo och jobba vid havet, kanske nedåt Österlen.

Hur mycket jobbar du?
– Måndag till fredag, 8-18, fast jag har faktiskt gått ner i tid nyligen för att vara mer med familjen. För mäklare är det väl inte så mycket egentligen? När jag lämnat min dotter på skolan åker jag till kontoret direkt, och så har jag de flesta visningarna mellan tre och halv fem. Helger jobbar jag inte.

Kan folk komma på sådana tider?
– Ja. När deras drömbostad dyker upp tar de ledigt en timme för att komma och titta, precis som när de ska till tandläkaren. Många i branschen jobbar alldeles för mycket och det är inte hållbart, man kan lyckas trots att man har humana tider och ett liv utanför jobbet. Det är inte meningen att vi ska jobba 24 timmar om dygnet, det är klart att kunderna kan anpassa sig. Ska vi anpassa oss efter alla kunder får vi visa hus hela dagarna. Och det är viktigt för säljarens skull också att vi kan styra kunden, de bor ju fortfarande där.

Hur ser konkurrensen ut för dig?
– De två stora är Länsfast och Fastighetsbyrån, och sen några mindre aktörer. Vi pratar med varandra och så där men har inga aktiviteter tillsammans, inte den typen av närhet. Schyssta puckar, bara.

Vad skulle du göra om du upptäckte att en kollega gör fel?
– Hjälpa dem att göra rätt, så att de inte fortsätter att göra fel. Det är viktigt att guida. Men någon som medvetet gör fel… nej, då får man inte jobba hos mig.

Skulle du anmäla till FMI?
– Det var en svår fråga att svara på och beror på hur personen hanterar saken. Men rätt ska vara rätt, om personen gör fel rutinmässigt och det strider mot god mäklarsed så ja, och då spelar det ingen roll om personen jobbar för mig eller någon annan för det är inte bra för branschen.

Vem vänder du dig till om det är något du inte kan?
– Våra jurister.

Har det gått fel någon gång och vad gjorde du då?
– Det har det absolut gjort, jag är bara människa och man lär sig av sina misstag, det viktiga är att man reflekterar kring det man gjort och lär sig. Och erkänner att man har gjort fel. Faktum är att jag precis själv nyligen fick en varning.

Vad var det som hände?
– Jag sålde en bostadsrätt i samma hus och förening som mitt företags butik ligger i och är medlem i, och jag hade ingen aning om att det inte var tillåtet. Andra mäklare under vår flagg på orten hade sålt lägenheter där så jag tänkte inte att det var något konstigt. Den här typen av ärende har heller aldrig tidigare prövats i FMI. Men jag fick en anmälan på mig, och då får jag stå för mitt misstag. Genom att berätta det här kanske jag förhoppningsvis kan lära andra att så får man inte göra. Det ses på samma sätt som att jag privat ägt en bostad där.

Vad betyder en varning, ändrar det något?
– Nej, en varning är en varning att inte göra om samma misstag, men jag hoppas inte att det kommer att påverka företaget. Det är svårt att veta att man gör fel om man inte vet att man gör fel, så att säga – hade jag vetat hade jag ju aldrig gjort det. Så det har blivit en lärdom för mig och andra på orten, och kanske nu för fler.

Jag tycker att det är bra att du berättar. Så, hur ser dina bästa försäljningar ut?
– För mig är en bra försäljning när båda parter är nöjda, när det blivit en bra balans och både köpare och säljare känner sig trygga och nöjda. När köparen hittat drömbostaden och säljaren känner likadant. Många säljer i generationsskiften och då är det viktigt för dem att bostaden hamnar hos rätt köpare, jag har många sådana. Jag har fortfarande kontakt med många gamla säljare och köpare, de har blivit som vänner och för mig är det en lyckad affär.

FAKTA

Namn: Edyta Hammar
Ålder: 37
Bor: Mariannelund i Småland
Familj: En dotter på nio år och tre katter
Arbetsplats: Svensk Fastighetsförmedling i Vimmerby, Hultsfred och Eksjö
År som mäklare: 15
Det här gör jag på fritiden: Renoverar min bostad, fotograferar och umgås med familjen.