Efter att ha mäklat några år i Dubai återvände Leila Manouchehrian Nilsson till hemmaplan i Sverige. Paletten av erfarenhet är stor med prinsar och shejker från Saudiarabien, kinesiska mångmiljonärer och barnfamiljer som vill hitta nya hem.

Leila Manouchehrian Nilsson flyttade till Dubai i början av 2018. Hon hade en längtan att testa mäklerite i en av världens största metropoler och affärscentrum där fastighetsbranschen var glödhet.

Som stad hade jag länge dragits till Dubai. Jag hade rest dit mycket och ofta och länge drömt om att bo och jobba utomlands. Jag ville också till något större, till en stad där drömmar ständigt går i uppfyllelse. Dubai är otroligt inspirerande med alla visionärer och affärsfolk, ambitionen är verkligen på topp. Jag ville också till en tryggare miljö, kriminaliteten där är nästan obefintlig och som kvinna var det otroligt skönt.

Hon reste även till Dubai på grund av att det är noll kronor i inkomstskatt samt att fördelningen mellan firma och mäklare var bättre där.

Minst 50 procent till mäklaren. Upp mot 90 procent till mäklaren i vissa firmor.

Men i maj i år flyttade Leila Manouchehrian Nilsson tillbaka till Sverige. I mars när pandemin slog till stängde Dubais regering ner samhället.

Vi blev tillsagda att stanna hemma under lockdown och det var grova böter, alternativt fängelse om man gick ut utan tillstånd, säger Leila Manouchehrian Nilsson, som också berättar att företagen stängde och jobben pausades.

Vi visste inte hur länge vi skulle vara tvungna att sitta i karantän och inte få jobba eller ens gå ut. Det blev väldigt påfrestande psykiskt med denna ovetskap. Jag satt inlåst en och en halv månad tills den svenska ambassaden och UD satte in ett nödplan som hjälpte alla skandinaver hem. De har varit fantastiska.

I dag jobbar Leila Manouchehrian Nilsson på Våningen & Villan i Malmö. Hon bor i Malmö men är född och uppvuxen på landsbygden i Staffanstorp med en svensk/persisk bakgrund.

Jag utbildade mig till fastighetsmäklare 2014 efter att ha förälskat mig i yrket, säger Leila Manouchehrian Nilsson, som gick i sin pappas fotspår.

Han är också mäklare och jag följde honom och jobbade som mäklarassistent och översättare i svenska och danska av turkiska avtal i flera år.

Hur var det att mäkla i Dubai med prinsar, shejker och kändisar bland kunderna?
Otroligt spännande och kul. Men som man märker rätt snabbt, de är också vanliga människor som du och jag men med en högre budget och de vill investera sina pengar väl. En ära verkligen att hjälpa den kräsna eliten.

Häftigaste objektet du sålde?
Efter sex månaders arbete fick jag förtroendet att sälja 35 lägenheter i ett hotellkomplex i en exklusiv internationell hotellkedja. Att sälja en villa till ett värde av 60 miljoner kronor var roligt.

Likheter och skillnader i yrket mellan Dubai och Sverige?
Vare sig jag mäklar i Sverige eller Dubai så är mitt fokus att hjälpa mina kunder och möta deras behov på bästa sätt. Vi jobbar mot människor, och människor är i grund och botten lika oavsett bakgrund. Vad gäller olikheter så jobbar man oftast inte med ensamrätt i Dubai, utan det är inte ovanligt att man är 15 mäklare per objekt. I Dubai förhandlar man inte om arvodet heller, där har man istället ett lagstadgat arvode på två procent för köparen och två procent för säljaren i en försäljning. Mäklarna i Dubai samarbetar mellan mäklarfirmorna och delar på arvodet, vilket vi ännu inte gör här i Sverige.

Innan mäklarkarriären stod Leila Manouchehrian Nilsson på musikalscenen. Hon jobbade också som butikschef i Köpenhamn på Magasin Du Nord.

Jag fick jobb på Våningen & Villan efter min examen 2015, och jobbade sedan som verksam mäklare i Turkiet några månader innan min svenska examen.

Leila Manouchehrian Nilsson tycker att det är otroligt roligt att vara tillbaka på sitt gamla jobb och få vara tillsammans med sina gamla kollegor och familjen på Våningen & Villan. Hon känner en stor tacksamhet över att Sverige har klarat sig så bra i denna pandemi och att marknaden fortfarande rullar starkt trots den kris vi befinner oss i.

Jag är ödmjuk och uppskattar mitt jobb dagligen, särskilt när jag ser mina gamla kollegor i Dubai som kämpar och har det tufft.

FAKTA
Namn: Leila Manouchehrian Nilsson.
Ålder: 36 år.
Familj: Min familj och vänner, bor med Findus, min kattunge.
Bor: Rörsjöstaden i Malmö.
Drömboende: Egenbyggd villa med pool och närhet till naturen.
Jobbar i dag som: Fastighetsmäklare på Våningen & Villan Malmö.
Intressen: Resa, träning vänner/familj, hiking i naturen.
Bästa minnet från Dubai: Mina älskade vänner som blivit min familj med alla vackra minnen vi skapade ihop. Dubai är fortfarande mitt hem och staden står mig varmt om hjärtat.

Jonas Bergholm
Jag gillar mitt jobb. Varför, kanske du undrar? Jo, ni är tillgängliga, kommer snabbt med kloka svar på mina frågor och ni tycker i regel att det är roligt och viktigt att vara med och synas i tidningen. Ni kommer också med bra tips på vad tidningen ska bevaka. Det är det korta svaret på varför jag gillar mitt jobb.