För ett år började Sofia Bertilsson på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Ale. Vad har hänt sedan dess?

Hej igen! Just det, berätta vad som har hänt under året som gått.
Jag var färdig mäklare för ett år sedan och började med att jobba tillsammans med en av våra bästa mäklare i Kungälv, Tove Pernhult, för att lära mig och komma in i branschen. Det var en superbra skola och en så rolig tid. Efter det köpte mina chefer upp Ale-kontoret och jag började mäkla själv där. Nu är vi i processen att starta igång ett riktigt bra kontor och göra en kul resa med höga mål!

Du gick uppdragsutbildningen på FEI innan du blev färdig mäklare. Hur var det?
FEI var en superbra skola. Jag valde att läsa den snabbare varianten och det funkade jättebra för mig. Det var absolut en utmaning att läsa på en så hög hastighet och jobba samtidigt – men för mig funkade det och jag tyckte om att plugga på distans och styra mitt eget schema. Men jag rekommenderar verkligen att åka till skolan de tillfällen man kan, det gav mycket att träffa alla som läste men även den härliga personalen på FEI. Det var mysiga och lärorika dagar. Skulle verkligen rekommendera den skolan och hade kunnat tänka mig att läsa där igen.

Vad gjorde du innan du pluggade till mäklare och började jobba som det?
Efter att ha gått ut skolan var jag ganska snabb på att läsa vidare till mäklare, men jag hann med att jobba i butik emellan och fortsatte med det under tiden jag pluggade.

Hur har pandemin påverkat jobbet?
I början tycket jag det påverkade när folk var osäkra med jobb och vad som skulle hända. Nu tycker jag att folk har lite mer koll på sin egen situation och är ute som vanligt på marknaden igen. Sedan är det såklart så att vi har längre visningar för att inte ha alla på plats samtidigt. Men i övrigt har viruset inte påverkat jättemycket.

Har du nåt fritidsintresse eller nån aktivitet vid sidan om jobbet som du har nytta av i ditt yrke? Vad i så fall?
Jag tycker inredning och styling är väldigt kul och älskar att greja hemma och ha det fint runt omkring mig. Vi jobbar mycket med stylister, men jag har även fotostylat en del lägenheter och hus bara för att få en go känsla på bilder, som jag tycket är viktigt.  

Om du skulle jobba som nåt annat, vad skulle det i så fall vara – och är det nåt yrke du absolut inte skulle välja?
Jag vet faktiskt inte vad det skulle vara. Gärna något kreativt där jag fåt träffa folk. Jag älskar att vara kreativ. Det finns många jobb jag inte skulle kunna tänka mig, men det första jag kommer på är lastbilschaufför. Jag tycker det är så tråkigt när det tar tid att ta sig från punkt a till b.

Hur lång tid tar en visning och hur kan förberedelserna se ut?
Det är väldigt olika. Vanligtvis så lägger jag visningstid en timme så alla kan komma lite olika tider och ta sin tid på sig att titta. Jag har alltid bokade visningar. Därför vet jag hur många som kommer och vilka som kommer. Om det kommer många förlänger jag visningen så jag har tid att prata med alla som är där.

Roligaste frågan du fått på en visning?
Haha, jag fick en fråga av en kund när corona precis bröt ut. Hon undrade vad lägenheten var värd för tio år sedan eftersom hon trodde att marknaden skulle krascha och det kändes som ett rimligt pris.

Hur bor du själv?
I dag bor jag i Kungälv där jag och min sambo hyr en lägenhet – men vi båda är från Tjörn och vi har en dröm om att en dag ha ett fint hus precis vid kusten. Där trivs vi som bäst.

Vad gör du om tre år?
Då är Länsfast störst i Ale och jag säljer flest bostadsrätter i kommunen.

Jonas Bergholm
Jag gillar mitt jobb. Varför, kanske du undrar? Jo, ni är tillgängliga, kommer snabbt med kloka svar på mina frågor och ni tycker i regel att det är roligt och viktigt att vara med och synas i tidningen. Ni kommer också med bra tips på vad tidningen ska bevaka. Det är det korta svaret på varför jag gillar mitt jobb.