Guldhemmet hyllar den svenska bostadsmarknaden – och uppladdningen för 2021 är nu igång.

Cecilia Beck-Friis

Efter premiären av Guldhemmet i mars börjar nu uppladdningen för att återigen hylla framstående insatser inom fastighetsmäklar- och bostadsutvecklarbranschen från det mycket speciella år vi fortfarande är mitt uppe i. Hemnet som står bakom galan planerar för och hoppas på att under våren 2021 kunna bjuda in till en glittrande galakväll där vi får fira tillsammans – men om det inte blir möjligt kommer man genomföra Guldhemmet på annat sätt.

Hur planerar ni för Guldhemmet 2021?
Vi är till att börja med så otroligt glada över den succé Guldhemmetgalan blev. Det här är en viktig investering vi gör i branschen för att hylla och fira Hemnets viktigaste partners och det är alltid nervöst när man gör den typen av satsningar för första gången. Gensvaret blev dock otroligt positivt och Guldhemmet är helt klart något vi kommer att fortsätta med. Arbetet med att planera nästa upplaga är igång, vi har bland annat vår fantastiska jury på plats och är särskilt glada över att få hälsa några nya ansikten för året välkomna, säger Cecilia Beck-Friis, vd på Hemnet.

Blir det ett fysiskt event och hur tar ni i så fall höjd för att ”coronasäkra”?
Vår ambition är att kunna anordna ett fysiskt event men det måste självklart göras på ett ansvarsfullt och säkert sätt. Vi kommer till att börja med flytta eventet från mars till maj med en förhoppning om att smittoläget lugnat ner sig tills dess. Skulle läget kännas fortsatt osäkert får vi hitta en annan form, på ett eller annat sätt kommer vi se till att ge branschen den uppmärksamhet de förtjänar, säger Cecilia Beck-Friis.

En av de nya ansiktena i årets jury heter Joakim Båge. Han är ekonomijournalist, författare och bostadsexpert. Bland annat har Joakim Båge skrivit boken ”Bostadsskolan” som kom ut på Storytel tidigare i år och varit programledare för bostadspodden Kvadrat på EFN och Aftonbladets ekonomipodd Min Ekonomi: Privat. Han jobbar också mycket med events och kommer att leda den virtuella konferensen ”Smart Property” den 12 november om Internet of Things och uppkopplade fastigheter på uppdrag av branschorganisationen PropTech Sweden och Netmore Group.

Jag hoppas kunna bidra till juryarbetet med energi, engagemang och ett brinnande intresse för bostadsaffärer och bostadsutveckling, säger Joakim Båge som själv bor i Stockholm och äger en bostadsrätt innanför tullarna och en del i ett fritidshus på Värmdö som hans farfar lät bygga. 

Vad tycker du krävs för att man ska kamma hem priser i de olika kategorierna?
Resultatet är givetvis viktigt, att få ihop många affärer som mäklare och generera volym och intäkter. Men jag vill också slå ett slag för de mjuka värdena. Årets mäklarpersonlighet till exempel belönar vinnande attityd, positiv energi och stort engagemang. Det är viktigt att komma ihåg att mäklarbranschen är ett serviceyrke lika mycket som ett försäljningsyrke. Att kunna inge förtroende och sprida kunskap om bostadsmarknaden är viktigt för hela yrkeskåren. De mäklare som till exempel har gästat mina poddar har verkligen visat prov på det. När det sen gäller bostadsutveckling är innovation och miljömedvetenhet topp på min lista, men även samhällsengagemang och samarbetsvillighet är mycket viktigt. Även här så har många bostadsutvecklare som gästat mina poddar visat på stor vilja att till exempel skapa fler möjligheter för unga att kunna ta sig in på bostadsmarknaden. Riksbyggen hyrköp och HSB Dela är sådana exempel. Men det behövs mycket mer sådana initiativ! 

Nomineringsperioden för Guldhemmet är mellan 16 november 2020 och 31 januari 2021. Den som är mäklare, bostadsutvecklare eller på annat sätt är aktiv inom bostadsbranschen får nominera. Man får göra ett obegränsat antal nomineringar i Guldhemmets samtliga nomineringsbara kategorier. Detta kommer att kontrolleras inför juryns röstningsprocess. Datum för när galan kommer att anordnas kommuniceras senare i år.

Mäklarjuryn består av Björn Wellhagen, Jenny Stenberg, Staffan Tell, Jenny Persson och Joakim Båge.

Årets jury består av
Kajsa Crona , adjungerad professor Chalmers, affärsutvecklingsstrateg Bostäder Sweco
Tobias Olsson, förbundsdirektör Sveriges Arkitekter
Anders Carlén, chefredaktör Fastighetsnytt
Kajsa Hessel, ordförande Byggcheferna
Joakim Båge, programledare för aftonbladetpodden Min ekonomi: Privat, författare till Storytel-boken Bostadsskolan
Jenny Persson, ansvarig utgivare för Mäklarvärlden
Jenny Stenberg, vd för Fastighetsmäklarförbundet
Björn Wellhagen, vd för Mäklarsamfundet
Staffan Tell, pr-chef på Hemnet

FAKTA
Under guldhemmet kommer priser delas ut i 12 olika kategorier riktade till mäklare och bostadsutvecklare. Mäklare kan nominera sina favoriter till kategorierna Årets Mäklarkontor, Årets Mäklarpersonlighet, Årets Stjärnskott, Årets Mäklarassistent . Bostadsutvecklare kan nominera till Årets innovation i branschen (ny kategori), Årets Bostadsutvecklare (företag) och Årets Bostadsprojekt (ny kategori, projekt). Utöver det kommer ett antal prestationspriser delas ut som baseras på Hemnets andelsstatistik.

VINNARE 2019
Årets villamäklare: Edyta Hammar, svensk fastighetsförmedling, Vimmerby, Hultsfred
Årets bostadsrättsmäklare: Daniel Adelsson, Bjurfors, Mölndal/Göteborg
Årets toppmäklare: Richard Lagerling, Lagerlings, Stockholm
Årets mäklarkedja: Notar
Årets Mäklarpersonlighet: Håkan Sköld, ERA Håkan Sköld Fastighetsbyrå, Malmö
Årets mäklarassistent: Lina Libell, Mäklarhuset, Härnösand
Årets mäklarkontor: Våningen & Villan Nybyggt, Malmö
Årets stjärnskott: Kristoffer Andersson, Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, Örkelljunga
Årets bostadsutvecklare: Projektet BRF Viva Göteborg av Riksbyggen

Jonas Bergholm
Jag gillar mitt jobb. Varför, kanske du undrar? Jo, ni är tillgängliga, kommer snabbt med kloka svar på mina frågor och ni tycker i regel att det är roligt och viktigt att vara med och synas i tidningen. Ni kommer också med bra tips på vad tidningen ska bevaka. Det är det korta svaret på varför jag gillar mitt jobb.