Siffror från Finansinspektionen visar att omkring 200 000 hushåll har använt sig av möjligheten att pausa amorteringarna som kom i våras.
Uppgiften kommer från generaldirektören Erik Thedéen i ett tal vid Stockholms Handelskammare.

Erik Thedéen. BILD: Finansinspektionen

Han säger också att Konjunkturinstitutets aprilbedömning att BNP skulle falla med sju procent 2020 i september korrigerades till hälften, men menar att den andra vågen gjort att osäkerheten har ökat.

I ett försvar av amorteringskrav och bolånetag jämför Erik Thedéen bostadsmarknaden med Vasaskeppet: ”[De] har tyvärr kostnader, det är oundvikligt, men de skapar också motståndskraft och buffertar som kan användas i dåliga tider. Vi blir inte starkare genom att ta bort dem. Regalskeppet Vasa hade gott om eldkraft. Om man bara ser till kanonerna så var det ett starkt skepp. Men det var obalanserat och visade sig helt sakna motståndskraft när en kastvind kom.”

Han menar att bland annat amorteringskravet var en del av denna buffert, som nu kunnat frigöras.

”Syftet med amorteringskravet är att hushåll i högre utsträckning ska betala av sina lån i normala tider, inte att de ska tvångsspara under en djup lågkonjunktur.”

Eftersom bostadspriserna trots krisen stiger på bred front kommer också skulderna att öka, något som det låga ränteläget sannolikt bidrar till. Erik Thedéen anser att hushållen måste ta höjd för ökade räntor i framtiden – ”det finns inga garantier om låga räntor längre”.

Samtidigt varnar han för att använda pausen till att dra på sig andra skulder istället.

”När man nu tillfälligt inte behöver amortera kan det också vara frestande att låna mer av det skälet, men jag vill påminna om att undantaget gäller till och med augusti 2021 och vi har i dag inga planer på att förlänga det nästa höst.”

Slutligt besked om eventuell förlängning av pausen kommer senast i slutet av april.

Läs hela talet här.