Efter fjorton år som lärare bestämde sig Pelle Alvåg för att bli mäklare istället, och det blev han, på Svenska Mäklarhuset i Kristianstad. För en hel månad sedan. Och nu har han sin första lägenhet ute på försäljning.

Pelle Alvåg

Vem är du?
– Jag är en go o gla gubbe… Nej men, en nyfiken person, skulle jag säga. Vill lära mig nya saker och tycker om utmaningar. Är det ett stup vill jag gå fram och titta om det verkligen är ett stup, medan till exempel min bror stannar tio meter bort och säger att han redan vet att det är ett stup. Jag vill se saker, lära mig, testa om det funkar. Har nog någon typ av entreprenör därinne, andan att vilja framåt på något sätt.

Varför ville du byta karriär, tröttnade du på ungarna?
– Nej! Absolut inte på eleverna. Däremot vill jag alltid göra nya saker och ja, jag har undervisat sedan 2006 och gjort nästan allt inom skolans värld. Varit idrottslärare, jobbat med särskolan, två olika friskolor och på både grund-och gymnasieskola kommunalt. Jag har testat på allt vad jag kan inom mitt gebit och kände att jag kom till vägs ände. Rektor ville jag absolut inte bli, min pappa är det så jag har sett hur det är.

Våren 2018 kom det en vikarie till Pelle Alvågs skola som hade varit mäklare. När de pratade tänkte han att det kanske vore något – möta människor och få göra marknadsföring, något som han undervisat i.

– Det lät roligt att få göra det i praktiken. Så jag hittade en möjlighet att läsa på distans medan jag fortfarande jobbade. Jag sökte, och kom in. Det var otroligt spännande.

Tar du med dig något från åren som lärare till mäklaryrket?
– Jag har nytta av att skapa relationer till människor, för det har jag alltid gjort. Att försöka komma fram till vilka behov som finns och hur vi ska arbeta tillsammans. Och att lyssna – det är faktiskt mer lyssna i detta jobb och kanske får jag ta till mig det som en konstruktiv kritik för lärare också, att lyssna mer. Men som lärare hade jag elever i kanske tre år, och här handlar det om tre månader så allt blir mer intensivt.

Pelle Alvåg började dela ut reklam som trettonåring hemma i Sundsvall och följde upp det med McDonalds där han blev kvar tills 2005 parallellt med studierna.

– Det är faktiskt där jag tror att jag skapade mig en riktigt stor arbetslivserfarenhet, lärde mig hantera både kunder och stress. Sen sommarjobbade jag på folkhögskola där jag hade golfkurser och liknande med funktionshindrade.

Vad drömde du om att bli när du var liten?
– Säljare! Jag har alltid velat bli det, det var en stor sak som kom tidigt. Och så har det tagit ända tills nu, ibland går det trögt… Det jag inte skulle bli var lärare eftersom både mamma och brorsan är det, och pappa rektor. Men det visade sig att jag trivdes jättebra. Det blev idrott och ekonomi, kanske är en udda kombination men jag brukar vara lite udda.

Efter att ha undervisat i handel, försäljning och marknadsföring får han nu alltså praktisera det han predikat, som det heter i en anglofil översättning. Hur man bygger upp sitt namn och sitt kundunderlag för att komma ut på marknaden.

– Det är inte den dans på rosor många tror utan man får verkligen kämpa för att få in varje objekt. Lappa brevlådor, ringa kalla samtal och så vidare. Så småningom går man förhoppningsvis på rekommendationer, det är ju dit man vill komma, att folk ringer mig. Men nu har jag faktiskt min första lägenhet ute. Med intressenter!

Kul, då håller vi tummarna för det! Hur ser arbetsförhållandena ut?
– Jag är anställd med provision.

Hur mycket tjänar du?
– Vet inte! Jag har ju inte ens sålt mitt första objekt än. Men om jag får ihop ungefär den lön jag hade som lärare är jag nöjd. Ett tag. Sen vill jag naturligtvis tjäna mer. Som lärare är det svårt att höja sin lön, det är inte provision på eleverna, men här finns chansen. Jag tjänade inte dåligt som lärare heller i och för sig, hade närmare 40 000 i månaden, och jag gör inte det här för att tjäna pengar utan för att det är roligt att göra något annat.

Vad vill du se hos en potentiell arbetsgivare?
– När man kommer in som ny mäklare behöver man en mentor, en som säger ”bra jobbat” eller ”så här kan vi göra istället”. På ett bra sätt, så att man inte känner sig klappad på huvudet. Konstruktiv kritik, och att lyftas upp när man gör något bra. Jag är ju inte purung i arbetslivet, men även om man jobbat ett tag kan man behöva det ibland, så att man inte fastnar i gamla hjulspår. Jag tycker inte om att fastna i hjulspår.

Hur mycket jobbar du?
– Mycket. Men det är mer fritt att styra själv. Å andra sidan kan man alltid göra mer, så man får bromsa sig själv för att inte gå in i väggen. Som tur är har jag en fantastisk fru som säger till mig att jag måste låta bli jobbet ett tag och låta huvudet slappna av, för annars går jag gärna bara på. Särskilt när jag tycker att det är skitkul, som här. Hon pluggar till sjuksköterska och ska snart på praktik, så då blir mina arbetstider en fördel eftersom visningar redan är på helger och kvällar och jag kan lägga möten där också.

Efter att själv nästan ha köpt ett hus och senare köpt ett annat, och inte varit särskilt nöjd med någon av mäklarna, vet Pelle Alvåg vad han kräver av både andra mäklare och nu sig själv.

– Tydlighet, kommunikation och transparens. Kunden ska hellre få tillbaka för mycket än för lite i kommunikationen. Det värsta är att gå ovetandes. Som kund vill man känna sig prioriterad, oavsett om det är ett ruckel eller ett slott som ska säljas. Sen kunskap förstås, hellre att mäklaren säger att detta kan jag inte, men ska ta reda på och återkomma, och faktiskt gör det också.

Vad gör du om du upptäcker att en kollega gör fel?
– Ja du… Det handlar om vad det är för fel. Enligt lag? Eller något annat, mindre fel? Jag vill ha en diskussion. Om det bryter mot lagen vänder jag mig till chefen. Om det är något mindre skulle jag kunna släppa det, men inte om det svärtar ner byrån. Alltid en diskussion, jag vill ju själv veta om jag gör fel.

Vem vänder du dig till om det är något du inte kan?
– Mina kollegor och min chef, om jag inte har lyckats ta reda på det själv. Ibland återvänder jag till studieböckerna, det finns mycket att hämta där. Sen gäller det naturligtvis att vara ute och göra så mycket som möjligt av värderingar och kundmöten, för man blir hela tiden bättre och lär sig av allt.

FAKTA

Namn: Pelle Alvåg
Ålder: 42
Bor: Knislinge
Familj: En fru och två barn, 5 och 10 år
Arbetsplats: Svenska Mäklarhuset i Kristianstad
År som mäklare: En månad! Började utbildningen 2018 och fick ut min registrering i slutet på augusti, jobbat sedan 1 september.
Det här gör jag på fritiden: Har ingen fritid just nu. Men vi reser jättegärna, spelar golf… idrott är ett stort intresse. Sen barnen och deras aktiviteter.