För ett år började Isak Blomster på Notar i Hammarby Sjöstad. Vad har hänt sedan dess? 

Hej igen! Jobbar du kvar?
– Ja, jag är kvar på mitt kontor och kämpar på, en affär i taget, för att sakta men säkert ta över Sjöstan. Jag trivs som fisken i vattnet på både kontoret och i området och ångrar inte en sekund mitt val att börja jobba inom denna bransch.

Du presenterades i Mäklarvärlden som ny på jobbet för ett år sedan och berättade då att du varit studentambassadör och praktikant och andades Notar. Kan du utveckla detta lite?
– Redan innan jag började studera till mäklare hade jag ett gott öga för Notar då jag haft vänner och bekanta som jobbat hos dem. Valet att representera Notar under studietiden uppe i Gävle var därför självklart vilket gav mig bra möjligheter att få välja fritt över vilket kontor jag sedan ville börja hos.

Vad gjorde du innan du blev mäklare?
– Sedan jag tog studenten 2013 har jag arbetat med försäljning i alla dess former. Jag har bland annat jobbat med annonsförsäljning över telefon mot den norska marknaden, som teamleader över två större team inom finansbranschen samt som account manager mot några av Sveriges största företag. För att hela tiden utvecklas krävs dock förändringar, så när det blev dags för nästa steg föll valet enkelt på mäklarbranschen.

Hur har coronaviruset påverkat ditt mäkleri? 
– Enbart positivt faktiskt, vilket känns väldigt skönt att kunna säga. Försäljningen har rullat på och nu känns det som att man kanske kommit förbi det klassiska hundåret som alla pratat om.

Temat i detta nummer är arbetsvillkor. Hur tycker du att det ser ut på den fronten i mäklarbranschen? 
– Självklart ser det annorlunda ut i vår bransch än många andra, då vi i stort sätt jobbar enbart på provision. Det krävs en hel del för att man ska kunna klara av det, speciellt som ny mäklare, då det händer att man vissa månader står utan lön. Jag trivs dock väldigt bra med det då jag har en möjlighet att påverka min lön helt själv. Men utöver det så är det som vilket annat jobb som helst skulle jag säga.

Om du skulle jobba som nåt annat, vad skulle det i så fall vara?
– Jag har alltid haft en liten dröm om att bli stridspilot, kanske får bli efter mäklarkarriären.

Hur lång tid tar en visning och hur kan förberedelserna se ut?
– Vi håller våra öppna visningar till runt 45 minuter, men sedan håller vi även förhandsvisningar och enskilda visningar. Jag har även nu under coronaperioden haft en hel del lyckade FaceTime-visningar. Mina förberedelser är främst att se till så att jag kan allting om både lägenheten, föreningen och området. Lever för mottot att bäst förberedd vinner!

Roligaste frågan du fått på en visning?
– En lite äldre kvinna som frågade om jag var singel.

Hur bor du själv?
– Jag och min flickvän har precis köpt vår första lägenhet tillsammans. Det blev en jättecharmig tvåa på Kungsholmen.

Vad gör du om tre år?
– Om tre år är målet att jag ska vara delägare i ett kontor, men att jag fortfarande jobbar som mäklare.