En mäklare som två gånger tidigare varnats för lockpriser blev efter tredje gången av med licensen.

Första varningen kom i oktober i fjol för totalt sex olika objekt, den andra kom i november för ett objekt. Trots detta fortsatte mäklaren med vilseledande prisuppgifter i marknadsföringen under våren 2020, den sista anmälan gäller fem olika objekt. Dessa steg i pris med mellan 28 och 33 procent från utgångspris.

Hon menade i sitt försvar att säljarna accepterat utgångspriserna som tänkbara försäljningspriser. Fastighetsmäklarinspektionen skriver om detta att ”en prisuppgift kan vara vilseledande även om säljaren kan tänka sig att sälja för det priset”.

Andra ursäkter handlade bland annat om att en lägenhet var stökig vid värderingstillfället, att en annans skåpluckor var färgglada, att en järnvägsstation kanske skulle stänga och i ett fjärde fall att ett bygge skulle uppföras. Inget av detta stod dock att finna i annonsernas objektbeskrivning. Mäklaren angav även lyckad styling som orsak till prisuppgången i flera fall.

Samtliga fem bostäder i det senaste ärendet förmedlades efter att hon fått första varningen, och fyra av dem efter den andra varningen. FMI menade att kvinnan ”haft skälig tid att vidta rättelse” efter varningarna.

Detta skedde dock ej, och FMI ansåg därför att ”hon visar nonchalans inför de regler hon har att följa. Hennes agerande innebär en uppenbar risk för skada för konsumenterna. Beslutet om återkalleles ska därför gälla omedelbart”.