Den senaste tiden har det rasat in rapporter om ökat intresse för både fritidshus och villor, och att folk kan tänka sig att flytta en bit bort från städerna när man ändå jobbar hemma.

SVT rapporterar dock nu om problemen som kan uppstå ifall Telia klipper ned det fasta nätet.

De har träffat familjen Regius som lämnade Stockholms city för en gård utanför Nora i Västmanland, men nu kanske tvingas flytta igen. Det då Telia inte längre ville underhålla gamla telefontrådar och lade ner nätet. Alternativet blev då mobilt bredband, vilket inte duger för videomöten med vare sig kollegor eller skolkamrater.

– För oss har det inneburit att vi gått från att ha en ganska stabil uppkoppling till att ha stora störningar och en hastighet på bara två till fyra megabit. Vi kan inte göra bankärenden, barnen kan inte ladda ner skoluppgifter. Så det är stora bekymmer. Samhället är ju helt digitaliserat i dag, säger Katarina Regius till SVT.

Bland kommentarerna märks också en frustration. En man utanför Åtvidaberg undrar vem som vill bo i en kommun som tänker så kortsiktigt att de inte tillhandahåller bredband. En kvinna menar att för priset hon betalar ”är internet här i skogen rena skämtet”. I norra Hälsingland väntar en man på fiber sedan flera år tillbaka.

Och en person konstaterar att fiber var ett krav när hen skulle köpa hus

Det sistnämnda gäller gissningsvis de flesta. Om coronapandemin ska leda till nya flytt- och boendemönster krävs det att infrastrukturen hänger med. Men de kommersiella bolag som lägger fiber föredrar tätbebyggda områden med gott om kunder. Till exempel i region Örebro, som SVT har talat med, skulle 95 procent av hushållen ha bredband i år, men bara 81 procent har fått det – och de utan bor på landet.

– Många gånger väljer bara 50-60 procent att ansluta sig till ett fiberprojekt. Då är det svårt för en marknadsaktör att få ekonomi i projektet, säger Örebroregionens bredbandsstrateg Linus Grabö till SVT.