Antalet fritidshus till salu i Sverige var i år 460 färre än i fjol. Samtidigt är den allmänna uppfattningen bland mäklare att efterfrågan ökat.
Det visar en undersökning av SBAB med siffror från Booli.

BILD: SBAB

Att efterfrågan ökat kan vara svårmätt, men ett sätt är genom förmedlingstid. Och den visar att det i genomsnitt tar 20 dagar att sälja ett fritidshus i dag jämfört med 27 dagar förra året.

– När efterfrågan och priserna ökar brukar det leda till att fler vill prova att sälja. Men det gäller inte för fritidshussäsongen i år. Det beror med stor sannolikhet på att den som redan har ett fritidshus gärna vill behålla det, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, i en kommentar till siffrorna.

Fastighetsmäklare vittnar också om att målgruppen breddats för fritidshus – de som brukade resa utomlands på sina semestrar är nu också intresserade.

– Flygskammen har funnits längre än pandemin, men när det dåliga samvetet byts ut mot direkta hälsorisker är det lättare att stanna hemma. Och när fler stannar hemma bidrar det till att efterfrågan ökar, säger Claudia Wörmann.