De senaste fem åren har bostadsrättspriserna i riket ökat med 18 procent, men det är stor skillnad mellan länen. Vinnare är Dalarna där de gått upp med 74 procent, medan Örebro hamnar sist med blott fem.
Det visar en ny undersökning från Fastighetsbyrån.

Malung. BILD: Carsten Wiehe/Wikimedia Commons

– Det är slående stora skillnader mellan olika län. Trenden man kan se nu är att storstadslänen och -kommunerna halkat ner i listorna, även i prisutveckling i kronor. Prisökningarna har dämpats i framför allt Stockholm och Göteborg medan vissa mindre städer och kommuner haft en kraftig prisökning. Det senaste året kan vi även se att bostadsrätter generellt inte haft samma prisutveckling som villor, säger vd Johan Engström i en kommentar till siffrorna.

Efter Dalarna kommer Blekinge och Jämtland med 66 respektive 48 procent.

KÄLLA: Fastighetsbyrån/Svensk Mäklarstatistik

Sett till kronor kommer dock Dalarna på andra plats efter Jämtland, där priserna stigit med 620 434 kronor. Stockholm som traditionellt ligger högt kommer inte förrän på sjätte plats.

Fastighetsbyrån har även mätt kommunvis och där har Arbogas bostadsrätter dragit iväg med hela 291 procents ökning de senaste fem åren, följt av Malung-Sälen och Vetlanda.

KÄLLA: Fastighetsbyrån/Svensk Mäklarstatistik

Tidsperioden som mätts är januari-juli 2015 med samma period i år.