Näst ut i Mäklarvärldens nya intervjuserie Månadens intervju är Amanda Nilsson, mäklare sedan fem år och nu på Erik Olsson.
Hon berättar bland annat att det faktiskt går att vara för tillmötesgående som mäklare – det kan till exempel sluta med att man får flyttstäda en hel lägenhet helt själv.

Amanda Nilsson. BILD: Erik Olsson

Mäklaren Amanda Nilsson anslöt i maj, efter fem år som mäklare, som partner till Erik Olsson i Karlstad, tillsammans med fyra andra. De har alla eget aktiebolag och får samtidigt bra stöttning centralt, och hon trivs.

Vem är du annars?
– Jag kommer från Arvika och jobbat i Karlstad i fem år. Levnadsglad person som trivs väldigt bra både som mäklare och i Karlstad. Jag betraktar mig som en omtänksam mäklare, lugn och trygg med mina kunder men har nära till skratt, så jag upplever att jag får djupa och fina relationer med dem. De verkar uppskatta att jag går att lita på och luta sig mot, helt enkelt.

När Amanda Nilsson gav sig in på mäklarbanan hade hon vare sig sålt eller köpt någon egen lägenhet eller ens haft någon kontakt med mäklare tidigare, utom de hon sett på film. Men efter ett antal olika sommarjobb under skoltiden navigerade hon sig fram till yrket ändå.

– Dels hade jag jobbat somrar inom äldrevården, där jag kom fram till att jag trivs med att få folk att må bra. Dels var jag säljare i butik där jag gillade att träffa människor. Men jag ville kombinera det här och ha längre relationer med kunderna. Så jag sökte och kom in på mäklarutbildningen i Gävle. Redan första veckan kände jag att gud, det här är verkligen helt rätt.

Hon erkänner visserligen att hon är partisk, men:

– Mäklare är fantastiska människor. De har så lätt för nya kontakter, alla är öppna och sociala och det spelar ingen roll om man träffar dem på visning eller ute på restaurang, alla är lätta att prata med.

Vad drömde du om att bli när du var liten?
– Det var egentligen inget specifikt, inte delfinskötare eller sådant som vänner drömde om, men jag visste att jag ville utbilda mig till något. Trodde nog kanske något inom ekonomi eller bank… ja kanske inte som femåring men lite äldre. Eller jo! Jag tyckte länge att polis var väldigt häftigt, så det kan man nog säga att jag drömde om.

Vad vill du se hos en potentiell arbetsgivare?
– Det är superviktigt med en trygg punkt, någon man alltid kan vända sig till gällande både högt och lågt. Någon som är coachande och peppande och en förebild – man tar ju väldigt lätt efter folk man jobbar nära inpå. Man ska känna sig omtyckt och viktig på arbetsplatsen. Och! En sak som ledare i mäklaryrket kan bli bättre på är att visa uppskattning även när man inte levererar, för det gör man ju inte alltid. I branschen bedöms man så otroligt mycket efter prestation, och de som omsätter mest hyllas. Men det finns också mäklare som jobbat en 50-timmarsvecka med massor av kundmöten och då tycker jag att man som chef ska visa uppskattning oavsett hur många kronor och ören som dras in.

Hur mycket tjänar du själv?
– Vad kan jag säga… vi pratar ju aldrig om vad vi tjänar. Men jag tjänar väldigt bra och väldigt tacksam över att det är så, eftersom jag lagt ner så mycket tid och engagemang. Jag får bra för mitt arbete, så där har jag inget att klaga på.

Eftersom Amanda Nilsson precis klivit in som partner i Erik Olsson är hon helt nöjd med var hon befinner sig i karriären nu – hon får påverka mer och komma med idéer, se till att medarbetarna mår bra och bli hörd på ett nytt sätt.

– Jag trivs bra med det upplägget. Mitt nästa karriärsteg blir när vi ombildar till franchise så att det blir vårt kontor, och det här är en bra bit på vägen, säger hon.

Hur mycket jobbar du?
– Väldigt mycket, och väldigt olika. Senaste året har jag omsatt mer fast jag jobbat mindre, och det har nog att göra med att jag blivit mycket bättre på att värdesätta min tid för återhämtning. Då har jag kunnat prestera bättre under färre arbetstimmar. Men man är ju tillgänglig och uppkopplad hela tiden, mina kunder vet att de kan höra av sig under semestern. Fördelen är flexibiliteten att kunna jobba 13 timmar ena dagen och fem nästa och kunna styra det. Det blir nog i genomsnitt 50 timmar i veckan.

De flesta visningarna sker på helger och kvällar, hur går det ihop med din fritid?
– De första två åren som mäklare var det jättetufft. Jag träffade knappt vänner och familj eftersom jag jobbade hela tiden. Som ny mäklare tror man att man måste vända ut och in på sig själv, men så är det ju inte. Och efter att jag lärt mig att kunder värdesätter att träffa mig har jag börjat sätta gränser. Till exempel går jag aldrig på kundmöte senare än 16.00, knackar hellre på tidigt på morgonen. Jag förstår att stockholmare tycker att det låter konstigt… Men visst, det är viktigt med förstående familj och vänner när man sitter med telefonen mitt i en middag. Som tur är har jag det.

Som mäklare är man alltid konkurrensutsatt eftersom kunderna kan välja och vraka efter behov, och Amanda Nilsson säger att det finns många duktiga kollegor i Karlstad. Hon behöver dock inte själv leta efter kunder på samma sätt längre.

– Det är fler mäklare i stan nu än för fem år sedan, men jag konkurrerar med färre eftersom jag byggt upp ett eget varumärke med återkommande kunder. Jag jämför mig inte med andra utan kör mitt eget race, men jag uppskattar konkurrensen för då gör man sitt yttersta.

Händer det att ni tipsar varandra om det är något ni inte själva hinner med?
– Då vänder jag mig till kollegorna på kontoret. Det är skönt att vara omringad av duktiga mäklare eftersom kunderna då är i goda händer oavsett, så jag känner mig trygg i det.

Hon säljer hellre färre objekt för att få chansen att lägga tid på dem, och tror att det märks i hennes arbetssätt.

– Kunderna märker att jag är engagerad i varje objekt – ser till att fotot är tipptopp, att visningarna blir bra och så vidare. Det visar sig också i listorna där jag får högt försäljningsvärde men inte lika högt vad gäller antal försäljningar.

Om du själv säljer en bostad, vad vill du ha av din mäklare?
– Jag vill ha en mäklare som är pålitlig och trygg, men har energi och är delaktig i alla delar. Anlitar hellre en mäklare som finns tillgänglig och har tips och råd och att vi vänder och vrider på allt, än en som gör många affärer kanske lite slentrianmässigt. Dessa kommer i och för sig i kontakt med många kunder, men jag har hellre en som finns till för mig.

Är mäklare extra besvärliga som klienter på grund av egen kunskap?
– Både ja och nej. Jag tror att vi är enkla eftersom vi vet hur processen funkar och därmed är trygga som både köpare och säljare, så det kan vara en fördel. Men också jobbiga eftersom vi kan vara petiga och lägga oss i med synpunkter.

Vad skulle du göra om du upptäckte att en kollega gör fel?
– Jag skulle absolut prata med kollegan. För mig är det där jätteviktigt och jag är väldigt noga med det, för någonstans är vi ju i det tillsammans. Gör en kollega fel ska det åtgärdas så att det inte drabbar kunden, varumärket – eller hela branschen.

Hade du anmält?
– Nej, det hade jag inte. Eller… om det var ett större fel. Kanske inte till FMI, men jag hade verkligen sett till att prata med kollegan och sett till att någon chef fick kännedom så att det reds ut den vägen. De får i så fall ta till åtgärder. Men nej, inte gått och anmält själv utan förvarning.

Hur håller du dig uppdaterad om nya regler och dylikt?
– Inga kurser eller så, men jag läser nyhetsbrev som skickas ut, från samfundet, läser om marknaden, läser om beslut som tas, läser Mäklarvärlden. Om företaget i sig ordnar kurser är jag givetvis med men annars genom medierna.

Vem vänder du dig till om det är något du inte kan?
– Till region- och kontorscheferna på Erik Olsson i Göteborg. De heter Martin Grusell respektive Caroline Toft och kan allt! Det är fantastiskt.

Vad är svårast?
– Fastigheter på landsbygden med servitut och avlopp och brunnar som ibland inte ens säljarna har riktig koll på. Då får man bra hjälp av Lantmäteriet och inskrivningsmyndigheten, och detaljplaner av Karlstad kommun. Vid dödsbon är det skönt att bolla med en jurist. Men efter fem år har man lärt sig vart man vänder sig när frågor dyker upp – det finns alltid expertis någonstans.

När Mäklarvärlden frågar om eventuella klagomål tar Amanda Nilsson upp känsliga situationer som kan uppstå vid värderingar, särskilt i samband med en separation.

– Man kan få arga samtal om hög eller låg värdering när de har olika intressen. Jag är transparent om hur jag gjort det, och lärt mig hur viktigt det är att båda parter är med. Det ligger sällan i att vi gör fel utan i att situationen är jobbig och känslomässig för kunderna.

Hon säger att det händer att mäklare får agera som något av psykologer emellanåt, men ser det som att hon själv utvecklas som både mäklare och privatperson.

– Att lära sig hantera folk som går igenom sorg och bemöta den som mår dåligt… man lär sig mycket om andra människor och därmed också om sig själv. Samtidigt är det guld värt att ha kollegor på kontoret man kan prata med – en kaffe med kollegan som varit med om samma saker är ett fantastiskt stöd.

Det har dock hänt att hon tagit sitt engagemang för mäkleri en smula för långt. Som den gången hon flyttstädade en hel lägenhet själv för att klienterna inte kunde komma överens.

– Det var mitt första eller andra år, jag hade jobbat länge med den lägenheten eftersom det var trögt på marknaden och säljaren krävde minst utgångspriset. Till slut hittade vi en köpare och allt kändes fantastiskt, ända tills säljaren som var van vid affärer i utlandet visade sig inte känna till flyttstädning. ”Jag tänker absolut inte städa och inte betala för det heller” varpå köparen säger ”om du inte städar tänker vi inte köpa av dig”… Och då hör jag mig själv säga ”jag flyttstädar åt er”.

Amanda Nilsson skrattar.

– Jag kände i samma sekund att vad är det jag sitter och säger. Men de skrev på. Och jag fick åka dit och städa. När jag gjorde ren golvbrunnen tänkte jag att det här gör jag aldrig om. Men de var i alla fall nöjda med städningen.

BILD: Erik Olsson

FAKTA

Namn: Amanda Nilsson
Ålder: 27
Bor: Haga i Karlstad
Familj: Sambon Sebastian
Arbetsplats: Erik Olsson i Karlstad
År som mäklare: 5
Det här gör jag på fritiden: Umgås med min sambo och mina vänner, tar någon löptur i skogen och när tid finns – och corona inte finns – reser jag gärna också.