Rekordmånga bostadsrätter till salu samtidigt som rekordmånga unga ska börja studera borde passa som handen i handsken.

Dock visar nu en undersökning av Hemnet att en etta kostar mer än en miljon kronor på tio av landets tolv största studentorter.

Sju av de största studentstäderna uppger att det råder brist på bostäder till studenterna nu när över 300 000 antagits till högskolestudier – en ökning med tio procent från i fjol. Detta trots att utbudet av ettor är större än på länge, till exempel Göteborg har 49 procent fler än i fjol medan Stockholm och Linköping har 40 respektive 24 procent fler.

Problemet är priserna. En etta med kök i Göteborg kostar i genomsnitt 2,2 miljoner kronor.

– De höga priserna i kombination med bankernas krav på kontantinsats och inkomst gör att det för de flesta studenter är väldigt svårt att köpa en lägenhet under studietiden. Även i de städer där priserna är lägre krävs ofta ekonomisk hjälp från exempelvis föräldrar om man ska ha möjlighet att köpa bostadsrätt, säger Erik Holmberg, analytiker på Hemnet, i en kommentar till siffrorna.

Utbudet har främst ökat i de städer som har höga priser, något som Hemnet kopplar ihop med coronapandemin. I Sundsvall, där priserna är lägst, är utropspriset på en enrummare 587 000 kronor. Högst är priset föga förvånande i Stockholm med ett snitt på 2,4 miljoner.

KÄLLA: Hemnet