Gotland, Stockholm och Härjedalen är vinnarna på villamarknaden de senaste fem åren.
Det visar en undersökning av Fastighetsbyrån som jämför november 2014-april 2015 med november 2019-april 2020.

Visby. BILD: Helen Simonsson/Wikimedia Commons

Även om villaprisernas ökning varit försiktig detta coronaår så har de i ett längre perspektiv gått upp ordentligt. De senaste fem åren ligger den riksgenomsnittliga ökningen på 25 procent. Dock är det stor skillnad mellan länen – medan Gotland, i topp, har sett en ökning på 41 procent fick Uppsala län, i botten, nöja sig med 13 procent.

Bland kommunerna är det Härjedalen som dragit ifrån med en villaprisökning på hela 193 procent, att jämföra med tvåan Aneby med 111 procent.

KÄLLA: Fastighetsbyrån

– Generellt är det en tydlig prisökning på villor den senaste femårsperioden även om det skiljer sig mycket från ort till ort. Villamarknaden är även mer stabil än bostadsrättsmarknaden vilket vi även ser nu under coronapandemin där villapriserna fortsätter att stiga. Det finns många olika faktorer som driver upp priserna på vissa orter men den gemensamma nämnare är ett lågt utbud, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån, i en kommentar till undersökningen.

I reda pengar ligger snittökningen i Sverige på 655 080 kronor. Inte förvånande är det Stockholms län som toppar den listan, med Sundbybergs kommun i spetsen – där har snittvillan ökat med 2 473 495 kronor sedan 2014-15. Det är närmare halvmiljonen per år.

Stockholmskommunerna innehar även andra-, tredje- och femteplatsen genom Danderyd, Sollentuna och Ekerö, men som fyra har Lomma klämt in sig med en värdeökning om 1 658 173 kronor.

KÄLLA: Fastighetsbyrån