Lunds universitet. BILD: Wikimedia Commons

I juni ökade sökningar på frasen ”lägenhet uthyres” på Blocket med 701 procent jämfört med förra året. Detta sammanfaller med att rekordmånga har sökt in till högskolor och universitet inför hösten.

– Det går till på lite olika sätt att söka studentbostad beroende på var i landet du ska studera. Vissa städer har boendegaranti för nya studenter – men på många orter behöver du lösa det själv, säger Matilda Adelborg, pressansvarig på Blocket Bostad, i en kommentar.

Generellt publiceras de flesta lägenhetsannonserna för studenter i augusti – men det kan vara en god idé att vara ute i tid, särskilt som det ser ut nu.

– Så snart det andra antagningsbeskedet kommer i augusti tillkommer det extra många studenter som söker bostad. Så om du redan nu vet var du kommer att studera – försök att lösa det så snart som möjligt. Allra svårast är det att skaffa eget boende vid de största studentstäderna som Lund och Uppsala, säger Matilda Adelborg.