BILD: Fastighetsbyrån

Rekordintresset för fritidshus så här i hemestertider har fått Fastighetsbyrån att mäta var man får flest soltimmar för pengarna.

Genomsnittspriset för en soltimme under den svenska sommaren är 7000 kronor. I varsin ände av tabellen hittar vi Vellinge/Falsterbo med en summa om 23 902 kronor per timme, medan den i Växjö kostar 2735 kronor.

Det är genom data från SMHI Fastighetsbyrån tagit reda på hur mycket solen skinit de fem senaste somrarna på ett antal olika platser, vilket sedan jämförts med stugpriserna. I juni, juli och augusti konstateras att solen fördelat över hela landet skiner i genomsnitt 262 timmar.

– Vi har sett att vårens pandemiutbrott har lett till ett ökat intresse för att köpa fritidshus och vi vet att sol och bad står högt upp på önskelistan. Därför är både pris och antal soltimmar relevant att väga in vid ett fritidshusköp, säger Johan Vesterberg, pr- och kommunikationschef på Fastighetsbyrån, i en kommentar.

Vellinge har 277 soltimmar per sommar, medan Växjö har 234. Allra mest skiner solen i Hoburg på Gotland – hela 328 timmar, och där blir priset 8286 kronor per timme.

Minst skiner solen i Tarfala i Kiruna, 156 timmar. Trots att den är uppe dygnet runt.

KÄLLA: Fastighetsbyrån