Närmare 60 procent av mäklarna har ändrat sina sommarplaner till följd av coronapandemin.
Det visar en enkätundersökning gjord av Fastighetsmäklarförbundet.

Fastighetsmäklarförbundet har frågat 150 av sina medlemmar hur coronan har påverkat deras planer inför semestern och sommaren. 35 procent säger att de bara kommer att ta ut en till två veckors semester, eller ingen alls.

– Många fastighetsmäklare har haft en väldigt tuff vår även om marknaden har återhämtat sig ordentlig i maj och ser ut att fortsatt hålla i sig. Det gör att den del passar på att jobba i sommar och tar höjd för en höst som eventuellt kan bjuda på nya utmaningar, säger Amanda Treutiger, mäklare och medlem i FMF, i en kommentar.

Hon menar att de som varit länge i branschen och därmed är mer etablerade har bättre förutsättningar, medan de nya kommer att behöva jobba mer i sommar.

– Inom mäklarbranschen har de flesta provisionsbaserad lön, så konsekvensen av corona eller en kris i allmänhet kan innebära utebliven försäljning och att inkomsten påverkas negativt eller till och med uteblir helt.

Sommaren är annars generellt en tid med minskade bostadsförsäljningar. Undersökningen visar att 37 procent inte tror att det blir någon större skillnad medan 10 procent tror på fler försäljningar.

– Det är svårt att säga hur det kommer att bli. Marknaden är fortfrande relativt bra men många tror att den kan vika något i höst. Så många kan komma att vilja sälja nu för att inte riskera ett lägre pris. Det ska bli intressant att följa höstens utveckling, säger Amanda Treutiger.