Bostadsmarknaden har tydligt återhämtat sig sedan i april, och säljarna har åter övertaget.
Det visar Fastighetsbyråns senaste Mäklarpanelen.

Snittet hamnar i denna mätning på 5,22 till säljarnas fördel på skalan mellan 0 och 10, att jämföra med april då det var 4,25 och juni förra året 4,72 – det vill säga köparnas fördel.

Efterfrågan har alltså ökat.

– I april trodde både konsumenter och mäklarna att coronapandemin skulle leda till en minskad efterfrågan på bostadsmarknaden. Nu är synen annorlunda. Man ser att det fortsätter göras affärer, efterfrågan är fortsatt stark och priserna har inte sjunkit nämnvärt. Vi kan se att corona har haft en viss påverkan, framför allt för bostadsrätter, men absolut inte i den omfattning som vi befarade initialt, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån, i en kommentar till siffrorna.

Säljarna har stärkt sin ställning i alla segment, utom i Stockholm och större orter där köparna fortfarande har ett mindre övertag.

– Det är sannolikt att vi kommer ha en högre aktivitet på vissa orter i sommar, främst storstäderna, med fler bostadsaffärer än normalt. Dels för att fler kommer att vara hemma under semestern, dels för att fler faktiskt omvärderat sitt boende och blivit sugna på en förändring, säger Johan Engström.

KÄLLA: Mäklarpanelen/Fastighetsbyrån