Hur är livet som fastighetsmäklare med gårdar och jord- och skog som huvudinriktning?
Mäklarvärlden bad Jonas Martinsson på Residence Christie’s (RC) svara på ett batteri med frågor om hur läget är i coronatiderna, men även hur vardagen annars brukar se ut.

Jonas Martinsson

Berätta hur det är att arbeta med förmedling av gårdar och skogs- och lantbruksfastigheter.
– Som mäklare på Residence Christie’s får jag arbeta med många spännande objekt, gårdar är ett av fem affärsområden, vi säljer bara större egendomar och välbelägna gårdar.

Vilka är de största skillnaderna jämfört med att arbeta som mäklare i stadsmiljö?
– Efter sju år i Stockholm kan jag med säkerhet säga lugnare processer och affärerna tar längre tid. Mycket bilåkande såklart, jag kör cirka 4 500 mil om året.

Skiljer sig juridiken vad gäller lagar, skatter och regler jämfört med ”vanligt” mäkleri?
– Det krävs en djupare och bredare insikt i juridik. Tillträdena kräver mer förberedelse, det kan vara levande och vanliga inventarier som ska regleras, avverkningar på skog som gjorts, avstämning mot drift som fanns på kontraktsdagen, arrende och hyresavtal, EU-stöd, och så vidare.

Hur ser utbudet ut vad gäller gårdar och skogs- och lantbruksfastigheter?
– Mindre, det följer övriga slag just nu, många avvaktar Covid-19-krisen, tyvärr då marknaden är fungerande och bra.

Hur ser prisbilden på objekten ut?
– Vi ser ingen tydlig nedgång, skog och jord styrs mycket av ränteläget och priser på råvaror. Vi gör fortfarande avslut på mycket höga nivåer.

Vilka är kunderna?
– Just nu stor blandning, mycket kapital letar sig ut från börsen. Prinsnäs herrgård som jag säljer just nu exempelvis har en blandning av lokala lantbrukare, kapitalstarka förstagångsköpare, utländska intressenter med jaktintresse och investerare.

Prinsnäs herrgård

Största utmaningarna?
– Mycket och ibland tvetydig information runt objekten, exempelvis kan det vara många bostadshus och ägare som inte vet riktigt vad det är för avlopp eller vatten, så det är svårt att göra prospekt som inte ändrar sig under processen. På visningar och när man pratar med grannar och intressenter får jag reda på mycket. Kontrakten och tillträdena kan ta flera dagar att förbereda, ofta är det advokater och jurister inblandade som har önskemål om utformning av paragrafer. Ofta har dock köpare större förståelse och tålamod runt att information kan ändra sig och som mäklare gäller det att vara tålmodig, transparent och kommunicera tydligt.

Glädjeämnen?
– Att på visningarna träffa så många underbara människor utan stress. Höra alla historierna, riddare i kända fältslag som kom hem med livet i behåll och förlänades egendomar eller om otroliga kvinnor med tio barn som drev komplexa gårdar i en väldigt hård och mansdominerad tid. Också såklart, att få se storslagna slott och många andra unika livsverk.

Säljer du bara gårdar?
– Jag arbetar även med en del hus, genom åren har jag fått förmånen att förmedla flera av västkustens absolut mest attraktiva sjötomter och fritidsställen. I januari 2020 hade RC fortfarande rekorden i Torekov, Båstad, Halmstad, Göteborg, Marstrand och Fjällbacka. Många av dessa objekt var aldrig ute på öppna marknaden, vår förmåga att hantera komplexa försäljningar är en av våra fördelar.

Berätta lite om Residence som du var med och grundade och även lite om var ditt kontor i dag ligger, hur många ni är.
– Vi startade 2002/2003 med visionen att bli en kundorienterad byrå snarare än en objektsorienterad som följer kunden från storstaden, till sjöstället och till landet med en familjär atmosfär mellan våra medarbetare. Med åren har vi spridit oss till Skåne och Västkusten/Göteborg och är fortfarande en fullsortimentsfirma i dag med fem affärsområden. Vi har många unika och duktiga medarbetare, flera som drivit egna företag och har decennier i erfarenhet. Sedan 2012 är vi en del av Christies International Real Estate, något som tillför oss och kunden otroligt mycket samt öppnar upp för en spännande karriär inom Residence. Vi är i dag femton medarbetare. Jag utgår från vårt kontor i Göteborg eller hemifrån.

Börstorps slott. Fastigheten var tidigare 820 hektar men Jonas Martinsson och säljaren gjorde en avstyckning av merparten.

Vilka är dina konkurrenter?
– Areal har en handfull riktigt kompetenta mäklare, Victor Danielsson är en inspirerande konkurrent på jord och skog och Skånegårdar i söder. Jag lär mig mycket av att titta på mina kollegor i branschen. Tyvärr saknar många byråer riktig lantbrukskompetens, som en start måste man måste veta skillnaden på begreppen säd och spannmål.

Tjänar du bra? Provision eller fast lön?
– Residence etablerade mäklare omsätter i snitt 3,1 miljoner kronor (2019), självklart har vi högre kostnader än våra kollegor i branschen med Christie’s varumärke men det är med drivkraften av att leverera ett bra arbete som lockar. Vi har provisionsbaserad lön men också vinstdelning.

Vad för utbildning krävs?
– Med fördel Lantmästare, Agronom, Jägmästare eller någon annan utbildning från SLU, jurist är också bra såklart. Jag vågar påstå att praktisk erfarenhet är minst lika viktig för att kunna kommunicera med gårdsägare och intressenter på ett korrekt och trovärdigt sätt.

Berätta också lite vem du är privat?
– Jag är född i Varberg och bor med min familj på en gård i Syllinge som är en löst sammansatt by längs en landsväg. Älskar att vara i trädgården med min familj eller arbeta i skogen. Efter mina år i Japan grundade jag och driver en karatedojo för lite mer själslig stimulans. Är även fotbollstränare för sjuåringar. Jag bor bra men vet inte varför jag har en dröm i sömnen som återkommer ofta. I drömmen bor jag i ett modernt hus inbäddat i en bokskog. Himla märkligt men jag drömmer om huset ofta, vet exakt hur det ser ut, får se om jag hamnar där en dag. Skratt!

Hur startade ditt mäklarintresse?
– Jag ville läsa vidare och gillade mäklaren Dan Magnusson från Skånegårdar när han kom och föreläste på Lantmästarutbildningen. Jag strävar fortfarande efter samma kompetensnivå som honom, han är en legend.

Vad gör du om tre år?
– Hoppas att jag är fortfarande är frisk och på bettet. Det händer massa spännande saker inom Residence just nu. Vi arbetar med vår unika värdegrund kontinuerligt, expanderar och har alltid ett behov av kompetenta mäklare bara man inte heter Jonas, vi har tre Jonas hos oss just nu, Skratt! Om ett par veckor ska vi öppna i Linköping.

Nu kom jag inte på mer att fråga utom förstås, hur har coronapandemin påverkat arbetet?
– Tyvärr vill färre säljare gå ut till försäljning, marknaden är fungerande för alla typer av bostäder, i många fall mycket bra på gårdar och fritidshus. Vi har en del digitala visningar. Privata visningar har vi nästa alltid så ingen skillnad där. I vissa fall mer avvaktande intressenter och få utländska intressenter.

Fyrvaktarbostaden Lyktan i Marstrand.

FAKTA OM JONAS MARTINSSON
Jonas Martinsson arbetar över hela södra och mellersta Sverige. Han började arbeta inom branschen 2001 med kommersiella fastigheter. Strax därefter inriktade han sig på att arbeta med gårdar och har sedan dess varit en starkt bidragande faktor till att bygga upp gårdssidan hos Residence. Jonas Martinsson är en av grundarna till Residence och var tidigare verksam i Stockholmsområdet. Han har en universitetsexamen som Lantmästare och väl bevandrad inom jord, skog men jobbar även med villor och attraktiva fritidshus. Jonas Martinsson bor med sin familj på en gård i Syllinge men är uppvuxen på en gård strax utanför Varberg på västkusten. I dag har hela västkusten och inlandet som arbetsområde och på fritiden spenderar han gärna tid i naturen eller på havet. Efter några år i Japan grundade han och driver en karatedojo för lite mer själslig stimulans. Jonas Martinsson är även fotbollstränare för sjuåringar.