Svenskarna blir alltmer intresserade av att installera solel på sina tak, och med det har också upptäckts alltfler brister i installationerna.

Det rapporterar SVT:s konsumentmagasin Plus, efter en kartläggning av forskningsinstitutet Rise.

– Slarvigt utförda elinstallationer är lite av en tickande bomb. Och eftersom marknaden växer så snabbt är det viktigt att det här stramas upp illa kvickt, säger Peter Kovacs, projektledare och forskningsingenjör på Rise, till SVT Plus.

19 000 nya solelsanläggningar installerades i fjol, vilket var en fördubbling av det befintliga antalet – och den största delen av effekten kommer från hustaken. Så Rise fick i uppdrag av Energimyndigheten att inspektera dem.

– I stort sett varje anläggning vi tittade på lämnade något att önska, säger Peter Kovacs.

Det handlade till exempel om lösa kablar, som om isoleringen skavs bort kan leda till bränder, husskador i samband med installationen eller att offerterna var för krångliga. Dessutom kan felaktiga installationer skapa störningar på mobiltelefoni och viktiga radiosystem.

Och mörkertalet lär vara stort.

Dessa problem är något som enligt Kovacs skulle kunna motverkas med krav på certifiering. I dag finns inga sådana regler.

– Privatpersoner är fortfarande väldigt utlämnade åt dem som installerar solel. Det är bra om konsumenter efterfrågar certifiering, säger Peter Kovacs till SVT Plus.

Bransch- och arbetsgivarorganisationen Installatörsföretagen bekräftar problematiken. Trots tydligt regelverk finns många oseriösa aktörer som utfört allmänfarliga installationer.

– Att sätta upp solceller på sitt tak kan tyckas vara ett enkelt arbete som inte kräver några särskilda kunskaper. Så är det inte. Det är inget som privatpersoner eller lycksökare ska hålla på med, säger Fredrik Byström Sjödin, expert på elsäkerhet och installationsteknik på Installatörsföretagen, i en kommentar till Rises kartläggning.

Han menar att man alltid bör anlita en installatör registrerad hos Elsäkerhetsverket.

– I samband med att du beställer din solcellsanläggning kan du alltid fråga efter att få ta del av företagets egenkontrollprogram så att du vet att företaget verkligen kan sitt jobb.

Maria Forsström
Som varandes journalist i över 20 år är jag i jämförelse färsk i mäklarbranschen - sedan hösten 2018 är nöjet att arbeta med Mäklarvärldens webb mitt. Det finns alltså mycket kvar att lära. Jag får dock hela tiden nya insikter i den fascinerande, och ibland frustrerande, bostadsbransch som alltid är i rörelse.