I skrivande stund härjar coronapandemin. Visst har vi upplevt tidigare kriser i nutid, jag tänker på Greklandskrisen och Lehman Brothers i USA. Ekonomin kom i gungning, för en del slog det mycket hårt. Viruset i dag sätter saker på sin spets, det handlar om liv och död och de ekonomiska effekterna härstammar från att försöka minska smittspridningen. Om andra nutida kriser slog lite olika är vi i allra högsta grad lika inför denna. Alla kan smittas, bli sjuka och dö.

Vi pratar om när vi återgår till det normala efter krisen, jag tror att det blir ett nytt normalläge, exakt hur det ser ut kan jag inte se framför mig. Men jag kan gissa. Och jag fokuserar uteslutande på eventuella positiva effekter som kan komma.

Synen på var vi bor kan gradvis komma att förändras. Så här: viruset smittar och vi ska hålla distans. På landsbygden och i mindre städer är det lättare att göra det. Nu tror jag inte att alla överger storstaden men man kan beakta att många som bor urbant är ditflyttade utifrån och att nuvarande situation gör att fler överväger att vända hemåt.

Den klassiska motsättningen mellan stad och land har levt vidare mycket beroende på arbetsmarknaden. Jag lämnar min hemkommun för den bredare arbetsmarknaden i storstan säger de unga. Om fler fortsätter att arbeta hemifrån så kan ju ”hemifrån” mycket väl ligga i en glesbygdskommun och arbetsplatsen med huvudkontoret ligga i storstan. Många har ju tidigare undrat varför hemarbete inte riktigt slagit igenom, corona kan vara den skjuts som behövdes. Arbetsgivare inser att verksamheten rullar på. Omställningen ligger snarare i det sociala.

En annan stor skillnad mellan städer och kommuner utanför är bostadsmarknaden. Jag ser framför mig att kommuner med stor utflyttning har potential att vända runt det. Många barnfamiljer lämnar Stockholm konstaterade SCB för en tid sedan. Det var innan coronakrisen. I förlängningen kan en effekt av coronakrisen bli att den gröna vågen förstärks, och att motsättningen mellan stad och land en gång för alla om inte tar slut så i vart fall minskar.

Claudia Wörmann

Claudia Wörmann är boendeekonom på SBAB och svarar på frågor om bostadsmarknaden.

Ta hjälp av våra experter! Frågor och svar publiceras i tidningen och på webben. Mejla dina funderingar till info@maklarvarlden.se.