Lika knäppt som att fråga om någon är född till mäklare är det att säga att någon är född till säljare, även om jag hör det rätt ofta.

Om det är någonting som jag har lärt mig under mina 40 år inom försäljning så är det att alla kan bli grymma säljare!

Jag har utbildat många unga mäklare som snabbt ökat sin försäljning och sålt mycket mer än sina äldre mer erfarna kollegor på grund av att de har valt att utveckla sig själva inom just försäljning.

Jag möter också väldigt ofta mäklare med ursäkter till varför de inte pluggar försäljning. Trots att det finns forskning från bland annat Harvard Business School som säger att när du läser 30 minuter per dag om försäljning dubblar du din försäljning på 6 månader.

Skulle jag säga till dig att du ska spela piano varje dag i ett år och spela in dig själv varje dag så att du hör vad du gör fel, då hade de flesta tyckt att det låter som en bra plan för att bli väldigt mycket bättre på kort tid.

I försäljning däremot stoppar väldigt många huvudet i sanden. Jag har träffat på erfarna mäklare som går in till chefen gråtandes för att de vägrar lyssna på sina inspelade samtal när jag är inhyrd för att vässa deras försäljning.

Jag personligen anlitar en mäklare för att få min lägenhet eller mitt hus sålt till bästa möjliga pris. Det är därför jag gärna betalar ett högre pris för tjänsten än om jag till exempel skulle ha gått till en bank eller sålt på egen hand. Då tycker jag att jag kan förvänta mig att min mäklare utvecklar sina kunskaper inom försäljning eftersom det är det, enligt mig, som avgör vad slutpriset hamnar på.

Jag har utbildat flera av de främsta mäklarna i Sverige och en sak som de alla har gemensamt är att de utbildar sig kontinuerligt inom försäljning. Det kan vara så enkelt som att starta dagen med att lyssna på en podcast, titta på ett youtubeklipp eller lyssna på en bok om försäljning.

Fundera över om du är en av dem som varje dag ser till att fylla på sina säljkunskaper eller om du är som många verkar tro, född till mäklare. 

Mikael Arndt. BILD: Therese Johansson

Mikael Arndt är en av grundarna till Arndt’s Sales Acacemy och ses som en av Sveriges främsta föreläsare när det kommer till försäljning.

Ta hjälp av våra experter! Frågor och svar publiceras i tidningen och på webben. Mejla dina funderingar till info@maklarvarlden.se.