I dag drog Digitala Almedalen i regi av Boinstitutet i gång, och bland sakerna som diskuteras under dagen är ungdomars oro för framtiden och ensamhet – och coronakrisen har inte gjort saken bättre.
Det visar en ny undersökning från Boinstitutet och Ungdomsbarometern.

KÄLLA: Boinstitutet/Ungdomsbarometern

Var femte ungdom oroar sig för sin bostadssituation, samtidigt som var tredje känner sig som mest ensamma i hemmet. Det är boendekostnaderna som sätter käppar i hjulet för sociala aktiviteter, vilket de ser som den viktigaste åtgärden för att minska ensamheten.

– På Ungdomsbarometern har vi sett en oroande trend kring ungas mående, som påskyndats av coronapandemin. Att belysa den ökande ensamheten bland unga möjliggör för fler aktörer inom bostadsbranschen att bidra till arbetet med att minska den, säger Sara Fröhling Lind, livsstilsexpert på Ungdomsbarometern, i en kommentar till undersökningen.

Också Moa Andersson, verksamhetsledare på Boinstitutet, ser att bostadsbranschen har en viktigt roll att spela i ungas välmående för att undvika försenat vuxenblivande.

– Vid sidan av insatser som förbättrar ungas psykiska hälsa generellt finns det anledning att titta närmare på hur vi kan bygga och planera bostäder på ett sätt som motverkar ensamhet, säger hon.

De höga bostadspriserna är en stressfaktor för unga som tjänar mindre. En 19-årig flicka säger i undersökningen att hon skulle ha jobbat, betalat hyran och tagit tag i sitt körkort men ”tack vare corona så har jag nästan inget jobb kvar = måste söka nytt. Men jag måste även ta tag i skolan och min hälsa så jag är sjukt stressad”.

Undersökningen omfattar ungdomar mellan 15 och 24 år i Sverige. Läs hela rapporten här.

Sändningen om detta på Digitala Almedalen klockan 13.25 här.

Maria Forsström
Som varandes journalist i över 20 år är jag i jämförelse färsk i mäklarbranschen - sedan hösten 2018 är nöjet att arbeta med Mäklarvärldens webb mitt. Det finns alltså mycket kvar att lära. Jag får dock hela tiden nya insikter i den fascinerande, och ibland frustrerande, bostadsbransch som alltid är i rörelse.