När alla går över till videomöten, hur vet man att det är en människa man pratar med?”

Lena Karlin har översatt ett hundratal böcker, bland annat Dan Brown och Ken Follett. Åsa Schwarz har flera skönlitterära verk bakom sig. Hon förekommer ofta som expert i media inom säkerhet och artificiell intelligens. 2017 blev hon utsedd till Sveriges säkerhetsprofil. BILD: Kajsa Göransson

En spännande och överraskande kriminalroman på temat artificiell intelligens. Nya deckarduon Karlin & Schwarz ställer viktiga frågor om vad som definierar en människa och var gränsen går för vad som bör vara tillåtet att göra.

Den framstående robotforskaren Heinrich Becker och hans banbrytande uppfinning, roboten Adam, kidnappas. Säkerhetspolisen Alex Lindhage utreder fallet. Vid ett förhör med forskarkollegan Clara inser han att hennes relation till Heinrich är starkt präglad av konkurrens, och han misstänker att hon döljer något.

Med hjälp av Heinrichs fru Nora försöker Alex förstå vilka som kan ligga bakom kidnappningen, men antalet misstänkta stiger för varje dag. Vad arbetade Heinrich egentligen med? När Alex lägger samman bitarna framträder en bild av den framgångsrike forskaren som är mer chockerande än han någonsin kunnat ana.

Dockfabriken är en fängslande kriminalroman som också utforskar moraliska frågor kring robotar och mänsklighet. Uppslukande deckarläsning för alla som gillade serien Äkta människor.

Hur kom ni på temat till denna bok?

Åsa har skrivit thrillers och jobbar med it-säkerhet i det civila och Lena är science fiction-nörd sedan tonåren och älskar dessutom deckare. Vi har känt varandra länge och delat frilanskontor, så när vi började diskutera vad vi skulle kunna göra tillsammans föll det sig naturligt att det blev en kombination av dessa saker. AI är något som fascinerar oss båda och ju mer vi pratade om det desto tydligare blev det att vi måste skriva om just det.

Boken utforskar moraliska frågor om robotar och mänsklighet. Kan sådana frågor bli mer aktuella i coronatider? Hur i så fall?

De moraliska frågorna om robotar och mänsklighet kommer bara att bli mer och mer aktuella, för det är något vi måste sätta oss in i. Kanske kommer man i coronatider också att fundera mer över det automatiserade samhället och vad det kan innebära – både de positiva och de negativa aspekterna. När alla går över till videomöten, hur vet man att det är en människa man pratar med?

Hur funkar det att skriva en kriminalroman tillsammans?

Det har fungerat jättebra. Vi har skrivit lika mycket båda två och sedan gått igenom och lagt in egna grejer i det den andra har skrivit. Ett sånt samarbete kräver förstås att man har en tät och löpande kommunikation hela tiden, och eftersom vi är väldigt goda vänner sedan många år tillbaka i tiden har det varit lätt att fixa den biten. Något vi faktiskt upptäckte är att vi är mer olika än vi trodde från början, men det har varit en tillgång, inte ett problem. Handlingen har vi diskuterat oss till och utformat tillsammans.

Vinn ditt eget exemplar av boken (värde cirka 199 kr)

Mejla dina svar till jonas@maklarvarlden.se under ämnet ”Tävling 03” senast den 1 juli. Vi drar en vinnare ur ”hatten”! Glöm inte dina kontaktuppgifter.
Lycka till!

Fråga 1: Vad heter förlaget som givit ut denna bok?

1 Norstetds
X Volante
2 Forum

Fråga 2: Vilket datum i år slutar sommartiden?

1 23 november
X 25 oktober
2 27 september

Fråga 3: Vilket år fyllde Mäklarsamfundet 100 år?

1 2019
X 2016
2 2012

*    *    *

Grattis Vera Lisenstedt!
Rätt svar i förra numrets tävling var: 1 ”Volante” (X). 2 ”Ja, en spekulant kan ta tillbaka sitt bud eftersom bud inte är bindande” (2). 3 ”Washington D.C” (1). Vera Lisenstedt heter vinnaren i vår förra tävling och hon har vunnit boken ”I kundens skor” av Klas Hallberg och Per Kristensson (värde 225 kr).