BILD: Bjurfors

Siffror från Registradores i Spanien visat att bostadsköpen första kvartalet ökade med 8,49 procent i landet, jämfört med föregående kvartal, trots att andelen utländska bostadsköp minskat.

Detta väntas bli ännu tydligare med en kraftig nedgång i nästa kvartals mätning eftersom utlänningar överhuvudtaget inte kunnat resa in i landet. Men det kan också leda till fynd.

– En intressant utveckling just nu är att euron är svagare mot kronan. Vi har redan märkt av prissänkningar, jag skulle säga att det är fyndläge nu och det gäller att man är förberedd när fynden dyker upp, säger Janette Cohen, marknadsansvarig på Bosatt Costa Blanca, i en kommentar till siffrorna.

Också på Bjurfors menar man att hugade Spanienspekulanter gör bäst i att vara beredda. Vd:n Fredrik Kullman säger i ett uttalande att det uppdämda behovet som uppstått kan leda till ett kommande köpfönster med lägre priser än normalt.

– Utbudet kommer förmodligen att vara större än normalt, eftersom vi vet att många som velat sälja under den här perioden inte har kunnat göra det. Det i sig kan sannolikt ha en effekt på priserna, när de säljare som verkligen behöver sälja kan vara beredda att acceptera ett lite lägre pris. Som köpare gäller det att vara redo.