Jenny Persson, chefredaktör

Mitt uppe i en världskris är jag glad över att få rida ut krisen i Sverige som valt en strategi som bygger på rekommendationer och inga hårda lock downs. Med det sagt berörs vi alla, och det på ett sätt som var svårt att föreställa sig för bara några månader sedan. Att mäkla är ett socialt yrke, som handlar om att träffa och prata med människor som är i processen att byta bostad. Kåren agerade snabbt med att erbjuda digitala lösningar och den resan fortsätter, erbjudanden finjusteras. Den digitala utvecklingen har tagit stora kliv framåt. Fast vid närmare eftertanke är det kanske inte utvecklingen så mycket utan viljan att använda den? Nu måste vi alla kämpa lite mera för det som för bara några månader sedan var så lätt – som att boka in fysiska möten, visningar i.r.l och så vidare.

Samtidigt längtar vi nog unisont till att gå tillbaka till det normala igen, men då är frågan: Kommer vi gå tillbaka? Och när det kommer till kritan, vill vi gå tillbaka? Utvecklingen (om än under tvång som det är nu) handlar om att gå framåt och lära oss på vägen. Jag tror att vi får ett nytt normalläge, när vi har utvecklat ett vaccin så att spridningen begränsas, så vården klarar trycket och att de i riskgrupperna får ett skydd. Då kommer vi mejsla fram ett nytt ”normalläge”, frågan är bara hur det kommer att se ut?

Som Marléne Cedheimer, Erik Olsson Fastighetsförmedling, säger på sida 42 så visar pandemin vilka som styr bostadsmarknaden. Det är köparna och säljarna, inte regeringen eller Riksdagen. Är det något som behövs nu så är det tro på framtiden och att vardagen kommer fortsätta. I detta numret tar vi upp några bitar i pusslet på vägen fram. Håll till godo och hoppas att vi inom en inte allt för lång framtid kan börja umgås ”normalt” i den fysiska världen trots all fantastisk teknik så är det allt bra viktigt att få ses mellan varven.

Önskar dig en god läsning tills nästa nummer finns vi som vanligt på webben, i vårt nyhetsbrev och i sociala medier.

Jenny Persson, chefredaktör

Jenny är publisher och ansvarig utgivare. Att arbeta med MäklarVärlden är fantastiskt givande, en spännande bransch där det händer mycket hela tiden. Ert arbeta handlar ju om folks bostäder – där de och vi lever våra liv - det är stimulerande att få följa och rapportera om. Efter att ha arbetat med tidningen sedan 2012 börjar jag lära mig mer om vad mäkla handlar om, ett utmanade och roligt jobb.