Ett av Oscar Properties omskrivna lyxbyggen, det ena av Norra tornen i Vasastan i Stockholm, har drabbats av vattenläckage. Boende har evakuerats och en av dem tvingats bo hotell i åtta månader.
Det rapporterar Expressen.

Norra tornen. BILD: Holger Ellgaard/Wikimedia Commons

Innovationen heter det av Norra Tornen som är färdigbyggt, och där köpare av lyxlägenheterna flyttat in. Dock ej problemfritt, har det visat sig. En mängd fel och brister har fått de boende att tröttna, bland annat omfattande vattenskador där ett trettiotal boende är direkt drabbade.

– Det stora problemet nu är våra rörarbeten. Det gäller både avloppsstammar, dagvatten och värmerör där det uppdagats fel. Det är kopplingar som är felaktiga och korrosion på rör. Man tappar förtroendet för en person och ett företag som inte håller vad de lovat, säger Kjell Fallqvist, bostadsrättsföreningens ordförande, till Expressen.

Personen är alltså Oscar Engelbert, vd för Oscar Properties, som lider av ansenliga ekonomiska problem och nyligen hade en personlig skatteskuld på 20 miljoner kronor. Företaget har heller inte presenterat sin kraftigt försenade årsredovisning för 2019, vilken skulle ha kommit under tisdagen men sköts upp igen.

Samtidigt rapporterar Fastighetsvärlden att Gasklockan, ett annat av Oscar Properties tänkta prestigebyggen, går vidare till nya spekulanter. Avtalet mellan Stockholms stad och Oscar Properties sades upp i november eftersom de inte betalat de 600 miljoner tomträtterna kostade.

Nu söks alltså nya byggherrar, och staden planerar en tävling.

– Vi räknar med att komma ut med underlag till byggaktörer i slutet av maj eller början av juni, säger Staffan Lorentz, projektledare på Stockholms stad, till Fastighetsvärlden.