Nu har Fastighetsbyrån med hjälp av Svensk Mäklarstatistik kartlagt Sveriges dyraste adresser.
Toppar listorna för villor och bostadsrätter gör Grävlingsvägen respektive Fredrikshovsgatan, båda i Stockholm.

Fredrikshovsgatan i Stockholm. BILD: Wikimedia Commons

Det dyraste snittpriset på villor, på Grävlingsvägen, landar på 14 060 000 kronor. På åttonde plats ligger Skårsgatan i Göteborg med ett snittpris om strax över elva miljoner, men i övrigt handlar topp tio bara om Stockholms län – och bara Lidingö utanför kommunen.

KÄLLA: Fastighetsbyrån/Svensk Mäklarstatistik

Det dyraste kvadratmeterpriset hittas istället på Fredrikshovsgatan med 128 659 kronor. Här är det Stockholm från början till slut på topp tio-listan, och den går att snäva ned inte bara till kommunen utan till stadsdelen Östermalm.

KÄLLA: Fastighetsbyrån/Svensk Mäklarstatistik

För den som vill bo dyrast i stan men ändå komma billigare undan tycks Blekinge vara rätt län, där Drottninggatan i Karlshamn har de dyraste villorna med ett snittpris på 3 575 000 kronor, och lägenheterna på Järnvägstorget i Karlskrona går för 37 365 kronor per kvadratmeter.

– Det finns gräddhyllor runt om i hela landet men det är slående hur stor prisskillnad det är även när man jämför de mest attraktiva adresserna. Ofta handlar det om prestigefulla områden med exklusiva bostäder som sällan kommer ut på marknaden, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån, i en kommentar till kartläggningen.

Se dyrast per län nedan.

KÄLLA: Fastighetsbyrån/Svensk Mäklarstatistik
KÄLLA: Fastighetsbyrån/Svensk Mäklarstatistik