Var femte bostadsrättsförening i landet kan tvingas höja sina månadsavgifter om coronakrisen fortsätter i tre månader till.
Det visar en ny undersökning från Allabrf.

Orsaken är att många tvingas lämna eftergifter på hyror till de företag som fått se sina verksamheter, och därmed inkomster, stanna av under pandemin – och det måste balanseras på något sätt.

Efter tidigare ha gett uppskov med hyran omvandlar nu allt fler föreningar uppskovet till sänkt hyra.

– Nu finns det statliga stödet för hyresrabatter. Om föreningen sänker hyran med 50 procent står staten för hälften av den rabatten. Men det blir ändå ett intäktsbortfall för många föreningar och framför allt kvarstår osäkerheten om föreningsekonomin på längre sikt eftersom stödet bara gäller april till juni i år. Vad som händer sedan vet vi inte, säger Fredrik Johansson, affärsområdeschef på Allabrf i en kommentar till Svenska Dagbladet.

Dessutom räknas obetalda hyror som oprioriterade fordringar vid en eventuell konkurs, vilket gör att bostadsrättsföreningen riskerar att förlora dessa helt.

Alexander Pishkoohani från Gleipnergruppen, som specialiserar sig på att bistå brf:er, säger till Allabrf att ett alternativ är att ombilda lokalytor som är svåra att hyra ut till bostäder istället.

– Många lokaler, framför allt i storstadsregionerna, har förutsättningar att omvandlas till borätter.

En sådan ombildning skulle ge kapitaltillskott för föreningen.

– Även om inte styrelsen avser att göra detta inom närtid kan set vara klokt att utvärdera sina alternativ för att senare kunna agera snabbt, säger Alexander Pishkoohani.