BILD: Wikimedia Commons

I veckan föreslog Finansinspektionen att det amorteringskrav som införts nu kan pausas från och med 14 april till och med juni 2021. Det är dock upp till bankerna att besluta detta.

Orsaken är naturligtvis att mildra de ekonomiska effekterna som skapats av coronaviruset.

Mäklarsamfundet välkomnar förslaget att slopa kraven.

– Det är mycket välkommet att Finansinspektionen vill ge amorteringsfrihet för alla nya och gamla bolånetagare. Jag tror att det kan få goda effekter på rörligheten på bostadsmarknaden, säger vd Björn Wellhagen i en kommentar.

Också HSB Riksförbund är positiva.

– Vi har varit kritiska mot amorteringskraven under en längre tid, främst eftersom det skärpta amorteringskravet gjort det svårare för unga och familjer att hitta eget hem. Coronakrisen innebär stor ekonomisk osäkerhet och detta förslag är högst välbehövligt, särskilt på ett mänskligt plan, säger Anders Lago, förbundsordförande i HSB.

Finansinspektionens förslag är nu ute på remiss.