KÄLLA: SBAB

Fjärde kvartalet 2019 hade ett tydligt underskott på nyproducerade villor i Stockholms län i förhållande till efterfrågan.

Det visar siffror från SBAB Booli Housing Market Index (HMI), vilka mäter efterfrågan och utbud på nyproducerade bostäder i Sverige.

– Indexet visar att det just nu är ett tydligt underskott på villor totalt sett i många kommuner i Stockholms län. En låg produktion av villor i förhållande till efterfrågan förklarar detta. Trenden i indexet för villor är dessutom fallande mot låga tal, vilket talar för att det bör vara ett mycket gynnsamt läge för att producera villor i Stockholmsområdet, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB, i en kommentar till siffrorna.

Samtidigt finns i flera Stockholmskommuner ett stort överskott av nyproducerade bostadsrätter, men det håller på att balanseras av det minskande byggandet.

– Det stora fallet i nyproduktionen av bostadsrätter sedan toppåret 2017 bidrar till att trenden ändå har skiftat riktning och nu är på väg mot balans i kommuner som till exempel Järfälla, Upplands Väsby och Sollentuna, säger Robert Boije.

Anledningen till överskottet är att de nyproducerade bostadsrätterna rört sig i ett prissegment som passar få.