Claudia Wörmann

Ibland när det hettar till i diskussionerna om de ungas problem på bostadsmarknaden säger någon: ”Svenska ungdomar flyttar hemifrån tidigast av alla i Europa!” Och ibland kommer diskussionen av sig, ja happ, då var det väl inte så svårt för de unga i Sverige då. Vi kan inte låta oss nöja med det. De unga på Malta i Italien, Makedonien, Slovakien och Kroatien flyttar hemifrån först i trettioårsåldern och svenska ungdomar vid 21. En del följdfrågor är på sin plats för att fortsätta diskussionen om de ungas problem.

Till vad flyttar man? För det att man lämnar föräldrahemmet är inte synonymt med att vara etablerad på bostadsmarknaden, i den mening att antingen äga eller hyra sitt boende i första hand. De unga i Sverige må ha mest bråttom hemifrån men hamnar oftast i en studentbostad eller i andra – tredje hand. En del kulturella skillnader finns, man flyttar i andra länder hemifrån i samband med giftermål eller att man träffat en partner, eller det att man stannar hemma lite längre och tar hand om sina föräldrar. Då flyttar man till en bostad som är ens egen.

SBAB har i en rapport kartlagt hur bostadssituationen påverkar livet. 22 procent av alla i undersökningen svarar att det hänt att de flyttat ihop med sin partner lite för fort, på grund av bostadssituationen. Bland de unga (25 till 29 år) har närmare hälften av de tillfrågade gjort det. Det där med att hinna utvärdera relationen i varsin bostad, för att på sikt flytta ihop är inte det vanligaste i tillväxtregioner.  Många flyttar ihop för snabbt, kommer på att det inte var så bra, men kan inte komma vidare, förrän en annan presumtiv partner med en bostad dyker upp kanske. I Sverige 2019.

Fyra av tio unga säger att de låtit bli att söka arbete på annan ort, ännu fler att de låtit bli att söka utbildning. De ungas problem är allas. Föräldragenerationen försenas i sin egen flytt, så länge de unga inte är riktigt etablerade. Arbetsgivare och utbildnings säten riskerar att få svårt att rekrytera. De unga hänvisas till de dyraste boendeformerna i andra- tredje hand.

En hel generation har mycket stora problem under tiden som diskussionen ifrågasätter hur svårt de egentligen har det. Mer lösningar. Nu!

TEXT: Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB som svarar på frågor om bostadsmarknaden.

Ta hjälp av våra experter! Frågor och svar publiceras i tidningen och på webben. Mejla dina funderingar till experterna@maklarvarlden.se