BILD: Hemnet

Mäklarförbundet har gått ut med att de vill se småskaliga bostadsvisningar med anledning av Covid-19.

– Vår rekommendation till mäklarna är att försöka hitta lösningar som gör att köp och sälj av bostäder kan genomföras samtidigt som vi tar stort ansvar för att inte bidra till ökad smittspridning i samhället, säger Björn Wellhagen, vd på förbundet, i ett uttalande.

Flera har dock redan vidtagit åtgärder och anpassat sina visningar.

– Det är tydligt att många mäklare har infört snabba åtgärder för att minska riskerna för spridning av coronaviruset. Än så länge verkar det som att många fortsätter med visningar men man gör saker som att begränsa antalet människor som får vistas i en lägenhet samtidigt och erbjuder fler enskilda visningar, säger Staffan Tell som är talesperson på Hemnet.

Andra går också ut och berättar om sina digitala visningar, till exempel Serneholt som säger i ett pressmeddelande att oavsett virus eller andra omständigheter jobbar de med sådana.

– Med den senaste tekniken och möjlighet till videovisningar går det nu att få en visning av en bostad utan att behöva varken flyga eller ta sig till ett mäklarkontor, skriver de.

Björn Wellhagen säger att alla måste bidra ansvarsfullt till dagens situation, men:

– Min uppfattning är att våra medlemmar är beredda att göra vad de kan för att bidra till en trygg och säker situation för både köpare och säljare av bostäder.

Samtidigt kommer en analys från Lena Fahlén, global analyschef på Handelsbanken, som varnar för en frusen bostadsmarknad i virusets kölvatten.

– Skulle den här situationen fortsätta att förvärras, så kommer det att bli en oväntad chock mot ekonomin. Vi tittar på spridning, varaktighet och stimulanser som avgörande för hur ekonomin kommer att påverkas, säger hon till EFN Ekonomikanalen.

Hon menar att Sverige är ett litet och exportberoende land.

– På sikt har vi ju tänkt oss stigande bostadspriser på grund av hög efterfrågan och låga räntor. Men just här och nu ska man nog vara lite försiktig med att göra prognoser för vi är ju mitt inne i det här och vet inte hur länge det kommer att pågå.