Klimatförändringarna påverkar köpmönster hos bostadsletare. Till exempel undviker var tredje Malmöbo medvetet områden med översvämningsrisk.

Det visar en ny Sifoundersökning gjord på uppdrag av Bjurfors.

BILD: Bjurfors

31 procent av malmöiterna skulle inte köpa en bostad nära vattendrag i översvämningsdrabbade områden. Men fler än så, 62 procent, säger att de i valet av bostad tar hänsyn till förändrat klimat på ett eller annat sätt.

– Den platta Skåneslätten är extra sårbar för klimatförändringarna. Frågan om översvämningar blir allt viktigare för köpbeslut i kustnära områden och betydelsen kommer nog bara att öka i takt med extremare väder och högre vattennivåer, säger Mattias Larsson, vd för Bjurfors i Skåne i en kommentar.

En rapport från SKR och SMHI som kom i fjol visade att stora delar av Västra Hamnen och Dockan i Malmö kan ligga under vatten om 80 år ifall havsnivån fortsätter att stiga i dagens takt. Samtidigt visar globala siffror från hjälporganisationen Oxfam att 20 miljoner människor, en varannan sekund, årligen tvingas lämna sitt hem på grund av katastrofer i klimatförändringarnas spår. Huvudsakligen i fattiga länder, men också bränderna i Australien och översvämningar i Europa har lämnat hemlösa i sina spår.

I Sverige är det fastighetsägaren som har det yttersta ansvaret för att skylla och återställa hus och tomt.

– Därför ska man alltid informera sig om riskerna innan ett köp. Hör med kommunen och försäkringsbolaget om du är det minsta osäker. Allt fler försäkringsbolag höjer premien i översvämningsdrabbade områden, säger Mattias Larsson.