Boinstitutet har släppt en nulägesrapport över den svenska bostadssektorn och hur den påverkas av coronavirusets framfart. Till exempel konstaterar Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, att den som blir av med jobbet kommer att få det svårt och försvinna från marknaden.

– De som kan låta bli att flytta gör det och kvar blir de med ett mer akut behov. Den som nyligen blivit permitterad eller är i en riskbransch bor kvar.

Hon tror också kortsiktigt på fler privata visningar och långsammare processer med stillastående och sjunkande priser. Men:

– Låg ränta tjänar som motvikt, möjligheten till amorteringsfritt påverkar konkret den som blivit arbetslös. Båda blir krockkuddar mot ett brant och plötsligt fall. Sen tror jag att efterspelen leder till att fler semestrar på hemmaplan vilket talar för att priserna på svenska fritidshus lär öka, säger Claudia Wörmann i rapporten.

Hyresgästföreningen ser framför sig sjukskrivningar, reducerade inkomster och konkurser.

– På kort sikt kommer vi att få se inkomstbortfall för landets hyresgäster och därmed en ökning av obetalda hyror, inkassoärenden och vräkningsärenden, säger Martin Hofverberg, chefsekonom på Hyresgästföreningens riksförbund.

Han vill se en statlig hyresfond med öronmärkta pengar till den som inte kan betala hyran samt en höjning av bostadsbidragen.

På byggsidan har Byggnads ännu inte sett några signaler om uppsägningar av personal, men de följer utvecklingen.

– Vi gör bedömningen att det inte är fara för några större effekter i det korta perspektivet. Vi är inte den bransch som drabbas direkt av myndigheternas beslut och åtgärder. Däremot kan enskilda arbetsplatser drabbas av att många anställda blir sjukskrivna samtidigt. Det är också så att denna bedömning kan ändras snabbt genom nya beslut som till exempel karantän eller utökat förbud för folksamlingar, säger Johan Lindholm, förbundsordförande på Byggnads.

Byggföretagen håller med om att det kan gå fort.

– Vi noterar att offentliga beställare redan drar in eller skjuter på underhåll, etcetera, vilket framför allt drabbar våra små- och medelstora företag mycket hårt. Reserestriktionerna mellan EU-länder kan komma att påverka personalförsörjningen, vilket också är en risk för att kunna slutföra projekt, säger Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef.

Och hos Fastighetsägarna säger den samhällspolitiska chefen Martin Lindvall att hos dem, som hos många andra, får många andra frågor läggas åt sidan under pandemin.

Boinstitutet påpekar att urvalet med tanke på den akuta situationen har begränsats och därmed utgör en ögonblicksbild, inte en representation för hela sektorn. Prognoserna i rapporten kommer att justeras allteftersom. Enkäten gick ut till Byggföretagen, Byggnads, Fastighetsägarna, Hyresgästföreningen och SBAB.

Läs hela rapporten här.