En av fem bostadsrättsföreningar riskerar att tvingas höja avgifterna om coronapandemin fortsätter i tre månader till. Det visar en ny undersökning från Allabrf, en plattform för bostadsrättsägare och -föreningar med drygt 3000 medlemmar.

Dessutom riskerar en av tio akuta likviditetsproblem.

Detta då landets lokala butiker, frisörer och andra verksamheter drabbas av ekonomisk kris och kommer att få svårt att betala sina hyror.

– En bostadsrättsförening har sällan en stor kassa att förlita sig på i sämre tider och är därför ofta helt oförberedd på den här nya typen av kris som slår extra hårt mot föreningens hyresgäster, säger Hampus Dahlstedt, vd på Allabrf, i en kommentar till undersökningen.

De föreningar som främst ligger i farozonen är alltså de som till stor del vilar sin ekonomi på hyresintäkter och samtidigt har en liten egen kassa. Ofta bostadsrättsföreningar i storstadsområden som har stora lokalytor.

– Vi har fått mängder av frågor från oroliga styrelsemedlemmar som undrar hur de ska hantera situationen. Generellt tycker vi att man bör försöka stödja sina hyresgäster under denna tuffa period. Men samtidigt har alla föreningar olika förutsättningar och ekonomin måste gå ihop, säger affärsområdeschefen Fredrik Johansson.