Stäng Av Notiserna Snarast – och Vad Är Viktigast”

Johan Bergstad är leg. psykolog, författare, föreläsare och en av Sveriges främsta experter på fokusträning. Under de senaste femton åren har han hjälpt tusentals människor att hantera en vardag fylld av distraktioner och höga krav på tillgänglighet och effektivitet. Han föreläser regelbundet för allmänheten och för olika yrkesgrupper inom näringslivet, kommuner och landsting. BILD: Johanna Hanno

Det här är boken för dig som har hundra bollar i luften och behöver kunna fokusera på en sak i taget. Du kan faktiskt lära dig att dansa med distraktionerna istället för att ätas upp av dem. Ny forskning visar att vi kan få mer gjort med mindre ansträngning. ”Hjärnfokus” ger dig verktygen du behöver för att vara mentalt närvarande och växla från ”doing mode” till ”being mode”. Att hitta lugnet mitt i stormen. När tankedimman lättar blir du lugn, kreativ och fokuserad. I boken får du också veta varför multitasking är en myt, varför smarta människor ofta underpresterar och vad som utmärker världens lyckligaste människa.

Mäklare brukar ha många bollar i luften – samtidigt. Vad tror du de kan lära sig av boken?

Till exempel att multitasking är en myt. När vi gör flera saker samtidigt skiftar vi i själva verket fokus. En risk med det är att det går åt onödigt mycket energi och att kvaliteten i det vi gör blir sämre. Jag tror att mäklarna kan få med sig enkla och beprövade tekniker för att få mer gjort med mindre energi, och dessutom ha lite roligare längs vägen.

Hur kom du på idén att skriva denna bok?

Familjen och jag var på långresa i Australiens outback. På de milslånga raksträckorna började kreativiteten flöda och jag gjorde några anteckningar, som sedan växte till en bok. Syftet med boken är att hjälpa människor att hantera sin arbetstillvaro och även det berömda livspusslet. I dag vet vi att hjärnan påverkas positivt av fokusträning. Det är bland annat därför tusentals företag övar fokus på en daglig basis. Genom träningen stärker vi den inre chefen – viljestyrka fokus – så att vi inte fångas så mycket av yttre distraktioner. I öknen kom jag bland annat på minnesregeln SANS: Stäng Av Notiserna Snarast!

Misstänker att du har ett bra hjärnfokus. Kan du ge ett konkret exempel på när haft nytta av det själv?

Inte minst när jag skrev boken Hjärnfokus var det helt avgörande att jag till exempel inte började dagen med mejl och sociala medier. En annan minnesregel förutom SANS är VÄV: Vad Är Viktigast. Precis som jag rekommenderar i boken skriver jag själv ner de saker som är viktigast att ägna sig åt en viss dag. När vi fångas av något kan vi då snabbare komma tillbaka till agendan eftersom vi har satt den på pränt. Risken är annars att vårt inre larmsystem styr vår dag, det vill säga vi fångas hela tiden av olika distraktioner istället för att vi blir piloten i vårt eget liv.

*   *   *

TÄVLING – Vinn ditt eget exemplar av boken (värde cirka 179 kr)

Mejla dina svar till jonas@maklarvarlden.se under ämnet ”Tävling” senast den 23 mars. Vi drar en vinnare ur ”hatten”! Glöm inte dina kontaktuppgifter.

Lycka till!

Fråga 1: Vad heter förlaget som givit ut denna bok?

1 Bonnierförlagen
X Norstedts
2 Forum

Fråga 2: Vad heter Mäklarvärldens webbredaktör?

1 Maria Forsström
X Jenny Persson
2 Gabrielle Hagman

Fråga 3: När startade Anna Sandbergh, en av Sveriges första kvinniga mäklare sin verksamhet?

1 1927
X 1937
2 1947

*   *   *

Grattis Åsa Holmkvist!
Rätt svar i förra numrets tävling var: 1 ”Visto Förlag” (2). 2 ”MOHV tar moppen” (X). 3 ”Sälj” (X). Åsa Holmkvist heter vinnaren i vår förra tävling och hon har vunnit boken ”Ett annorlunda liv” av Katarina O’Nils Frankeen (värde 179 kr).