Nu har Mäklarsamfundet och Fastighetsmäklarinspektionen ingått ett samarbete med polisen för att vidta åtgärder mot bedragare.

Björn Wellhagen. BILD: Mäklarsamfundet

Bedragarna har utgett sig för att vara fastighetsmäklare och har främst agerat i södra Sverige, där de velat ta sig in i folks hem för att stjäla.

Alla som får samtal om värdering från en mäklare uppmanas att kontrollringa det aktuella kontoret och fråga efter personen som ringt.

– Vi tar det här på stort allvar och vill göra vad vi kan för att sätta stopp för bedragarna. Därför går vi, i samarbete med polisen och FMI, ut med förebyggande information om man misstänker att man är utsatt för en bedragare, säger Mäklarsamfundets vd Björn Wellhagen i en kommentar.

Utöver att kontrollringa kan man be om en skriftlig bekräftelse på alla bokningar. Dessutom informeras allmänheten om att fastighetsmäklare aldrig kommer oanmält för att värdera en bostad.

Samtidigt bör alla fastighetsmäklare vara medvetna om problemet och uppmärksamma och anmäla om de upptäcker att någon utsatts.